Вести | Цивилно-војна сарадња
01.09.2010

Акција „Лекар на селу“ у Муховцу


Припадници Војске Србије посетили су Муховац, село у општини Бујановац насељено Албанцима, смештено у Копненој зони безбедности, и пружили медицинску помоћ онима који за њом имају потребе. Посета Муховцу друга је посета ове године припадника Четврте бригаде из Врања којом командује  бригадни-генерал Милосав Симовић.

Муховац je удаљен двадесетак километара од Врања и нешто мање од Бујановца. Село се налази у неприступачном брдско-планинском крају, без пута је и скоро заборављено од свих. Мештанима је јуче пуно значило што им се пружила прилика да их прегледа војни лекар јер је за већину то једини начин да добију лекарску помоћ.

За преглед се у Муховцу јавило тридесетак пацијената, углавном због хроничних болести. Војни лекар капетан Ивица Арсић прегледао их је користећи услуге преводиоца.

- Кад смо кретали са овим акцијама, било је мало неповерењa, али сада то иде лакше. У оваквим удаљеним селима, по правилу сиромашним, за људе је одлазак лекару луксуз, па се сусрећем са бројним случајевима који осим рутинске контроле завређују више пажње. Тако је јуче мајка довела дете које има 18 месеци, а не може да хода. Питао сам их шта о томе мисли њихов педијатар, рекли су ми да они дете нису никада водили код лекара, јер за тако нешто немају пара - прича др Арсић.

Сабедини Сабуш, учитељ у пензији, сматра да је добро што војни лекари повремено сврате да их прегледају и донесу лекове.

- Ето, војска је ту и за овај сиромашан народ, који нема пара за основне ствари. Мештани углавном живе од пољопривреде или чувају стоку, а млади одлазе чим заврше основну школи, неки у Бујановац, неки у Гњилане, а неки оду из земље - каже Сабуш.

Председник месне заједнице Рамиз Рашити каже да им је један од већих проблема што немају уређен пут па су одсечени од цивилизације.

- Обраћали смо се општини Бујановац, али они кажу да се обратимо држави, пошто ово спада у категорију регионалног, а не локалног пута. Осим војске нико не залази у наше крајеве и нико не пита како нам је. - каже Рашити.

 
Email