Вести
18.06.2012

Обележен Дан 126. бригаде ВОЈИН и службе ваздушног осматрања и јављања


Свечаним стројем припадника 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења (ВОЈИН), у присуству команданта Ваздухопловства и ПВО генерал-мајора Ранка Живака, данас је у касарни „Бањица“ обележен 18. јун - Дан јединице и службе ваздушног осматрања и јављања.

Поред представника јединица, установа и привредних организација, с којима 126. бригада сарађује у извршавању својих многобројних и одговорних задатака у осматрању и обезбеђењу неба над Србијом, свечаности су присуствовали и некадашњи команданти јединице, пензионисани официри, подофицири и цивилна лица, који су дали немали допринос развоју рода и службе.

- Ако посматрамо развој службе ваздушног осматрања јављања (ВОЈ) од њеног оснивања 1915. године до данас, можемо да закључимо да се она професионализовала и развијала у складу с модерним трендовима и достигнућима у развоју радарске технологије и створила завидну радарску мрежу, у складу с просторним условима и кадар оспособљен да постигне ефикасне резултате и у најтежим временима, рекао је рекао је генерал-мајор Ранко Живак, поздрављајући постројене припаднике 126. бригаде ВОЈИН.

- Међу бројним задацима које сте успешно извршили, била је и одбрана земље током агресије 1999. године, када сте, применом свих знања и искустава, максималним коришћењем расположивих средстава и технике, обезбедили поуздан и континуиран рад и успешну контролу неба, за шта сте одликовани и Орденом народног хероја. Ваши задаци су и у наредном периоду сложени и озбиљни. Спровођењем организацијских и мобилизацијских промена у војсци извршена је и реорганизација ове јединице, с основним циљем да се повећа ефикасност уз истовремено смањење трошкова. Професионалним радом свих припадника службе ВОЈ и садејством других јединица Ваздухопловства и ПВО и Војске Србије успостављен је стабилан и ефикасан систем ваздушног осматрања и јављања, а тиме и сигуран гарант суверенитета ваздушног простора Републике Србије, рекао је између осталог генерал Живак.

О 126. бригади ВОЈИН окупљеним гостима и припадницима јединице у свечаном строју говорио је и њен командант пуковник Предраг Ђорђевић, који је истакао да их и у наредном периоду очекују одговорни задаци на одржању достигнутог нивоа оспособљености, исправности технике и осматрању ваздушног простора.

Након доделе признања и награда најбољим припадницима јединице, приређен је тактичко-техничких збор средстава и опреме, којима располаже 126. бригада ВОЈИН. 

Email