Вести
15.12.2009

Обележено 95 година од Колубарске битке


Обележено 95 година од Колубарске битке У присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића, представника Министарства одбране и Војске Србије, дипломатских представника земаља учесница у Првом светском рату и представника локалне самоуправе, код Спомен храма Светог Димитрија и Споменика српском ратнику у центру Лазаревца одржана је централна државна манифестација обележавања 95 година од победе српске војске у Колубарској бици.

У крипти Спомен цркве, у којој почивају остаци око 40 хиљада страдалих српских и аустроугарских војника, венце су положили представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, амбасада земаља победница у Првом светском рату, Велике Британије и Русије и поражених, Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке, чиме је потврђена спремност некада супротстављених земаља и народа на заједнички живот у толеранцији и међусобном разумевању. Одавању државних и војних почасти код храма и Споменика српском ратнику у центру Лазаревца, у организацији Министарства за рад и социјалну политику, присуствовале су и организације опредељене за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Изговарајући наредбу Врховне команде, којом је започела победоносна контраофанзива српске војске, у бици која је трајала месец дана, од средине новембра до 15. децембра 1914. године, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић је присутне госте, званице и многобројне грађане, окупљене на одавању почасти погинулим ратницима, подсетио на значај правилне процене снаге и моћи, али и морала и жеље за победом, која је одлучила победника у једној од најславнијих битака у Првом светском рату.

„У Колубарској бици остварена је једна од највећих победа српске војске и савезничких снага у Првом светском рату. Зато смо данас овде, да одамо почаст тим славним стратезима, знаним и незнаним, свима онима који су у стубове победе и победничке стратегије уградили своје животе, онима који су бриљантном војничком победом високо уздигли међународни кредибилитет Краљевине Србије у свету захваћеном ураганом великог рата“, рекао је генерал Милетић и истакао да „Војска Србије обележава 95 година од Битке на Колубари опредељена за трансформацију, интероперабилност и професионалзацију коју смо већ започели и коју ћемо наставити и у наредном периоду. Официри Војске Србије данас се школују и у иностраним војним школама, у којима се одавно изучавају стратешке одлуке и подвизи српских војсководја и војника“.

Свечаност је завршена пригодним културно-уметничким програмом у славу војводе Живојина Мишића, чија тактика представља јединствени пример војностратегијског преокрета који је омогућио најзначајнију победу у читавом Првом светском рату. За генијалну процену и командовање у Колубарској бици Живојин Мишић је награђен звањем војводе.
Email