Вести
27.09.2012

Приказ сертификације и евалуације обучености у Другом центру за обуку


Приказ сертификације и евалуације обучености у Другом центру за обуку У ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“, данас је у организацији Другог центра за обуку, изведен методолошки приказ извођења обуке и евалуације индивидуалне обучености војника на добровољном служењу војног рока са оружјем.

Пред проширеним колегијумом команданта Команде за обуку бригадног  генерала Душана Стојановића, као и пред командантима јединица ове команде, и њеним главним подофицирима, практично је презентована методологија вредновања, са циљем да се идентични приступ примени и у другим центрима за основну обуку.

Приказана је тренутна обученост војника кроз радне тачке „Ватрена обука“, „Правило службе“, „Стројева обука“ и „Савлађивање стазе издржљивости“.

Приказ сертификације и евалуације обучености у Другом центру за обуку Евалуација индивидуалне обуке је вредновање достигнутог степена појединца у односу на прописане стандарде, који представљају минимални степен обучености потребан за извршење одређеног задатка.

Круну обуке представља чин доделе потврде о успешно завршеној обуци појединца или јединице, који су, по оцени квалификованих евалуатора, испунили прописане стандарде.

Говорећи о приказу, командант Команде за обуку бригадни  генерал Душан Стојановић истакао је да је то један од прихватљивих метода који може бити примењен у свим центрима за обуку.

– Војници су у трећој недељи обуке, а инструктори су показали да су за то време већ постигли потребан ниво способности у делу обуке стројеве изграђености, радњи са оружјем, и извршавања дела тактичких радњи. Овај пресек нам је показао на који начин треба овај задатак реализовати, истакао је командант Команде за обуку.

Приказ сертификације и евалуације обучености у Другом центру за обуку Генерал Стојановић је командантима и главним подофицирима поставио задатак да то што је приказано у Другом центру за обуку у Ваљеву, пренесу у своје центре и да данас приказани стандарди по делу и квалитету буду имплементирани у Трећем и Првом центру.

– Данас смо видели војнике који су на чуварским местима, који нису у дневном тренажу, него се периодично подвргавају процесу обуке, провери оспособљености –  истакао је генерал и додао да се, у складу са оценом и вредновањем резултата, професионалним војницима продужавају уговори о раду.

После основне обуке, војници на добровољном служењу, добијањем сертификата стичу услов за специјалистичку обуку, а касније и за конкурисање за формацијско место професионалног војника.

Email