Вести
06.08.2010

Обележен Дан Речних јединица и Дан Речне флотиле


Низом пригодних активности припадници Речне флотиле обележили су 6. август - Дан Речних јединица и Дан Речне флотиле. На свечаности у касарни “Александар Берић” којој су, поред генерал-потпуковника Љубише Диковића команданта Копнене војске, присуствовали и представници јединица КоВ, локалне самоуправе, верских и друштвених заједница, присутнима се обратио капетан бојног брода Небојша Јоксимовић. Он је истакао да је Речна флотила  јединствена јединица намењена за одбрану унутрашњих пловних путева, противтерористичка дејства на пловним рекама, те за спасавање на унутрашњим пловним путевима.

У име Команде КоВ припадницима Речних јединица и Речне флотиле празник је честитао генерал-потпуковник Диковић. На свечаности су подељена  признања најзаслужнијим припадницима и изведен је дефиле јединица Флотиле. За најбољу јединицу Речне флотиле проглашена је 1.понтонирска чета Првог понтонирског батаљона, а за најбољи брод речни миноловац 335.

 

Новосађани су били у прилици и да са Београдског кеја на Дунаву посматрају, по први пут организовану, веслачку регату у којој су учешће узеле три веслачке екипе из састава Речне флотиле. Екипе су се такмичиле на речној стази дужине 1100 метара, веслајући у чамцима на весла типа “шљупка” и бурно поздрављани од затечених посматрача. Победила је деветочлана екипа Првог речног одреда којој је капетан бојног брода Небојша Јоксимовић командант Речне флотиле уручио Кормиларски точак.

У кругу касарне, у импровизованом биоскопу на отвореном, за припаднике Флотиле и чланове њихових породица синоћ је уприличена и пројекција филма Ђорђа Балашевића “Као рани мраз”. Поред аутора, пројекцији је присуствово и део глумачке екипе Оливера, Јована и Алекса Балашевић, Марко Макивић и Радоје Чупић. У свом добро познатом маниру Балашевић се, пре почетка пројекције, обратио присутнима речима да се као Панонски морнар никада није осећао сигурније него у касарни правих Панонских морнара. 

                                                                       

 
Email