Вести
01.12.2011

Обележено 60 година аеродрома „Батајница“


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

У Музеју југословенског ратног ваздухопловства синоћ је обележено 60 година од формирања војног аеродрома „Батајница“, у знак сећања на дан када су авиони  204. ваздухопловног ловачког пука слетели на овај аеродром.

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, а домаћин свечаности био је пуковник Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде.

- Пре шест деценија херојски 6. ловачки пук, чију традицију наша јединица наставља, први пут је слетео на аеродром Батајница. У протеклој години наша јединица је успешно извршила бројне задатке – од ракетирање циљева у ваздуху на вежби на полигону „Шабла“ у Бугарској, преко гашења пожара на Ушћу код Краљева, у Ченти и другим местима, све до учествовања на такмичењима у оријентирингу и маратону – рекао је пуковник Бандић и нагласио да су у организацији синоћне манифестације учествовали сви припадници 204. ваздухопловне бригаде.

Пуковник Бандић истакао је да ће 2011. остати упамћена и као година у којој је Војска Србије у свој састав добила прве жене борбене пилоте у историји – потпоручнике Ану Тадић и Сандру Радовановић, пилоте на авиону Г-4, и Ању Крнету, пилота хеликоптера.

- Овом манифетацијом „испраћамо“ 99. годину српског војног ваздухопловста и закорачујемо у нови век. Наредне године, од 31. августа до 2. септембра, одржаће се велики међународни аеромитинг на аеродрому „Батајница“ поводом обележавања 100 година српског војног ваздухопловства – истакао је пуковник Бандић.

Званице на свечаности забављао је Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ и хор „Белканто“ предвођен диригентом Дејаном Миливојевићем. У просторијама Музеја ваздухопловства представљене су и фотографије Димитрија Остојића које приказују детаље из живота 204. ваздухопловне бригаде.

Email