Вести | Спорт у Војсци
01.10.2012

Отворено Спортско првенство Војске Србије


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Отворено Спортско првенство Војске СрбијеУ касарни „Рибница“ у Краљеву данас је свечано отворено 5. Спортско првенство Војске Србије, које је ове године организује Копнена војска.

Отварајући такмичење, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић подсетио је да је пре више од века официр српске војске Светомир Ђукић основао Српски олимпијски клуб и предводио прву олимпијску делегацију Србије на 5. Олимпијским играма одржаним у Стокхолму.

- Први и најбољи јахачи, стрелци, мачеваоци, гимнастичари, тркачи, пливачи и веслачи у Краљевини Србији и Краљевини Југославији били су официри краљеве војске. Истакнути чланови соколских друштава у Србији били су, такође, официри – нагласио је генерал Диковић указујући да је Војска међу првим институцијама схватила значај редовног, организованог телесног вежбања, утичући тако на омасовљење бављења спортом.

Отворено Спортско првенство Војске СрбијеИ данас, како је истакао, у доба врхунског професионалног спорта који помера границе људских могућности и масовног аматерског бављења спортом, у Србији готово да нема маратона, такмичења у оријентационом кретању, падобранским скоковима и многим другим дисциплинама на којима не учествују припадници Војске.

- Учествујемо и на међународним војним такмичењима, на којима наши припадници остварују запажене резултате. Осим издржљивости, експлозивности и снаге, спорт развија такмичарски и тимски дух, упорност и пожртвованост, поштовање противника и спремност да се издрже сви напори, жељу за сталним доказивањем и жељу за победом. Све то краси и спортисту и војника, то су њихови заједнички именитељи – оценио је генерал Диковић додајући да је за сваког старешину и војника, било које војске на свету, веома значајна физичка спремност, а Спортско првенство Војске Србије, како је истакао, одлична је прилика да се укаже на значај који се придаје физичким способностима и спорту.

Отворено Спортско првенство Војске СрбијеНачелник Генералштаба је такмичарима пожелео успех и врхунске резултате, који ће допринети афирмацији и угледу јединица и Војске Србије у целини.

Током пет такмичарских дана, више од 400 такмичара Војске Србије и Министарства одбране, разврстаних у пет екипа, одмериће снаге у војном вишебоју, стрељаштву, оријентирингу, атлетици, одбојци, футсалу и џудоу.

На Спортском првенству, чији је домаћин 2. бригада Копнене војске, учествоваће екипе Генералштаба, Министарства одбране, Команде за обуку, Ваздухопловства и ПВО, као и Копнене војске које ће се такмичити на борилиштима у Краљеву, Крагујевцу, Новом Пазару и Копаонику.

Email