Вести
06.08.2012

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РЕЧНИХ ЈЕДИНИЦА И РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ


ОБЕЛЕЖЕН ДАН РЕЧНИХ ЈЕДИНИЦА И РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ

Погледајте фото галерију

У новосадској касарни „Александар Берић“ свечано су обележени Дан Речних јединица и Дан Речне флотиле као сећање на 6. август 1915. године када је поринућем првог српског ратног брода, оклопљеног чамца Јадар, формирана прва национална Речна флотила Краљевине Србије.

Обраћајући се припадницима Флотиле и присутним гостима пуковник Андрија Андрић командант Речне флотиле рекао је како су јединице Флотиле током године успешно реализовале све додељене задатке и мисије уз стално увећање оперативних способности и нагласио да је поред редовних, јединица била ангажована и на задацима отклањања последица узрокованих снежним падавинама у општинама Мачванског округа, хуманитарним и другим задацима.

- Учешћем у извођењу трилателарне вежбе „Тиса 2012“ са припадницима оружаних снага Мађарске и Румуније успешно је настављена и проширена међународна војна сарадња, рекао је пуковник Андрић.

Испред Команде Копнене војске припадницима Флотиле празник је честитао бригадни генерал Војин Ч. Јондић заменик команданта, наглашавајући значајну улогу Речне флотиле у обезбеђењу земље која је квалитетном организацијом рада и професионалним односом постигли значајне резултате у изградњи оперативних способности.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РЕЧНИХ ЈЕДИНИЦА И РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕЗа најбољу чету Речне флотиле проглашена је 1. чета 1. понтонирског батаљона на челу са капетаном Бранком Поповићем командиром чете, док је за најбољи брод проглашен речни миноловац 335 Вучедол којим командује потпоручник Владимир Матијевић заменик команданта. Током свечаности уручена су и признања најзаслужнијим појединцима и колективима, а пуковник Андрић уручио је признања и МЦ Одбрана и ВФЦ Застава филм.

Свечаност обележавања Дана Речних јединица и Дана Речне флотиле, којој су присуствовали и представници Министарства одбране, Војске Србије, верских заједница, Градске управе Новог Сада, локалних општинских управа и други, завршена је дефилеом јединица Речне флотиле.

Email