Вести
11.06.2009

ПОСЕТА НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ОРУЖАНИХ СНАГА АУСТРИЈЕ


Начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије генерал Едмунд Ентахер са сарадницима допутовао је данас у тродневну посету Републици Србији. Том приликом примио га је начелник ГШ ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић. Двојица генерала разговарала су о билатералној војној сарадњи двеју држава, а након састанка дали су изјаве за медије.

- Ово је добра прилика да на овом нивоу  разменимо мишљења о актуелној војно-безбедносној ситуацији у региону и актуелним питањима билатералне сарадње војски наших двеју земаља. Та сарадња је од 2006. страховито узнапредовала, али има капацитета и интереса  да се прошири и унапреди. Основни значај сусрета на овом нивоу јесте да се шире пријатељство и поверење међу земљама у региону. С друге стране, ти сусрети у великој мери доприносе  и поспешују интеграције. За нас је сарадња са ОС Аустрије значајна стога што Аустрија као чланица ЕУ има дугогодишње искуство у програму Партнерство за мир, кроз који остварује своје безбедносне интересе у оквиру европских и евроатлантских интеграција - изјавио је генерал Милетић.

Генерал Ентахер истакао је да је његова посета ОС Србије веома важна, будући да постоје добри контакти који ће се и даље развијати у корист обе стране.

- Припадници ВС имају добар имиџ код стручњака у Аустрији као храбри и компетентни војници. Сада, упркос компликованој историји и ситуацији, постигли су велике успехе у реформи  и управо марширају путем у данашњу Европу. Веома је занимљиво да се на основу историјског развоја у најновије време обе земље и њихове оружане снаге налазе у истој ситуацији- рекао је начелник ГШ ОС Аустрије.

Одговарајући на новинарска питања о војној сарадњи две земље, генерал Милетић изнео је податак да је од 2006. године до данас остварено 97 заједничких активности, што је у врху када је реч о билатералној војној сарадњи. Између осталог, у Аустрији је на разним облицима  усавршавању било 44 припадника ОС Србије, а стручњаци из ОС Аустрије недавно су учествовали у остваривању једног курса из области логистике. Тих активности биће и убудуће. Генерал  Ентахер истакао је да су предавачи на међунардним семинарима из разних земаља, те да и експерти из ВС, ако желе, могу да држе предавање у Аустрији.

Email