Вести
08.10.2010

Вежба „Здружени подухват 2010“ на Пасуљанским ливадама


На полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је изведена вежба са бојним гађањем “Здружени подухват 2010“.

Вежби су присуствовали: председник Републике Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, народни посланици и представници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, инострани војни изасланици акредитовани у Србији, полазници Школе националне одбране и бројни гости.На вежби, на којој је учествовало око 1000 припадника Војске Србије, изведене су тактичке радње са бојним гађањем копнених, ваздухопловних и специјалних снага уз коришћење ловаца-бомбардера, хеликоптера, артиљеријских оруђа, оклопних борбених возила и пешадијског наoружања.

Циљ вежбе био је да се прикажу способности тактичког рада јединица на терену са тежиштем на моделовању и борбеној организацији снага за извођење операција у условима професионализације јединица.

Заменик команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС бригадни генерал Милан Мојсиловић, који је руководио вежбом, нагласио је да „Здружени подухват 2010“ има за циљ изградњу и утврђивање оперативних способности професионалних састава ангажованих на задацима из домена прве и треће мисије ВС.

Председник Србије Борис Тадић је изразио задовољство одржаном вежбом истакавши да је Војска Србије још једном показала високу борбену готовост, обученост и овладавање вештинама важним за безбедност земље и читавог региона.

Он је честитао министру Шутановцу и генералу Милетићу на успешно изведеној вежби.

Председник Србије је рекао да се виде резултати након година реформи у војсци, истакавши да сада у ВС након професионализације постоји нови квалитет и обученост њених припадника.

"Професионализација војске подиже квалитет наших оружаних снага, али ће сви они који желе и даље моћи да служе војни рок, чиме ће цивилна контрола војске и даље остати, као и веза између народа и војске", рекао је Тадић. Он је казао да је основа за стабилност и безбедност земље веома добра сарадња Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране.Председник Србије је рекао да ће држава у будућности и даље наставити да опрема Војску Србије и подиже стандард њених припадника.

Министар одбране Драган Шутановац је, истичући да се ради о првој вежби тог обима, у којој учествују искључиво професионални војници, оценио да је вежба изведена у тешким временским условима и да је оно што је приказано импозантно.

Министар Шутановац je изјавио да Војска Србије тежи да буде организована по најбољим стандардима и отворена је за сарадњу са свим државама које то желе.

"Војска Србије данас тежи најбољем стандарду који постоји на свету и то је НАТО стандард", рекао је министар. Он је додао да Министарство одбране у овом тренутку има сарадњу са више од 55 земаља, а да је у претходних неколико година потписано више од 35 уговора о сарадњи.

"Ако неко из ове државе успоставља сарадњу са иностранством то су војска и полиција" рекао је Шутановац.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је да су, припадници војске Србије, успешно изведеном вежбом, показали да је реформа система одбране и безбедности дала добре резултате.

Дачић је нагласио да је вежба показала да Србија има респектабилне снаге које су у стању да заштите територијални интегритет и суверенитет земље.

Он је подвукао да је сарадња два министарства, као и војске и полиције сада веома добра, односно много боља "него што је била у неким протеклим временима".

Email