Вести
03.12.2008

САСТАНАК ГЕНЕРАЛА ПОНОША И ХАВРИЛА У МАЂАРСКОЈ


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош састао се данас са начелником Генералштаба Оружаних снага Мађарске генерал-пуковником Андрашом Хаврилом, у Ходмезевашархељу, надомак српско-мађарске границе. Генерали Понош и Хаврил разговарали су о билатералној војној сарадњи две земље.

- Ниво сагласности који смо током разговора данас постигли, у областима значајним за билатералну сарадњу, јесте висок. Наша војна сарадња је, иначе, врло развијена. Војна политика Србије јесте да је наш највећи интерес да сарађујемо са земљама региона. На примеру Мађарске то је и потврђено у пракси. То је последица чињенице да делимо исту безбедносну, али и економску, политичку и културну судбину. Данас смо договорили и сарадњу на нивоу две пограничне бригаде, односно Прве бригаде Војске Србије и 5. артиљеријске бригаде мађарске војске – нагласио је генерал Понош.

Мађарски начелник Генералштаба истакао је значај сарадње две војске, јер смо суседне земље. - Може се рећи - рекао је генерал Хаврил - да смо током 2008. године остварили заједнички планиране активности. Данас смо говорили и о могућностима да се сарадња у будућности унапреди, најпре у области војне обуке, затим реализују и заједничке вежбе јединица. За нас је посебно значајно да разменимо искуства о учешћу у мировним мисијама. Војни односи Србије и Мађарске јесу уравнотежени и очекујем да ће се надаље, без сметњи, развијати.

Одговарајући на питање новинара како оцењује ангажман припадника мађарске војске у мисији у Србији, генерал-потпуковник Здравко Понош рекао је – Мађарска војска се, извршавајући задатке у саставу снага Кфора, понашала професионално. Онолико дуго, а надам се увек, колико мађарска војска буде своје задатке извршавала у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација у саставу Кфора, уживаће наше високо поштовање.

Генерал Понош је истакао да на војну сарадњу Србије и Мађарске нема утицаја то што Република Србије није чланица Натоа. Такође је напоменуо да свака земља посебно развија своју војску, али има смисла да размењујемо искуства, понајпре у области обуке, учешћа у мировним мисијама, али и помоћи цивилним властима у случају природних катастрофа.

Српски начелник Генералштаба оценио је да је данашњи састанак са мађарским колегом био успешан, попут оних из претходних година и изразио уверење да ће се и убудуће сарађивати у областима од заједничког интереса.

Овогодишњем сусрету високих војних званичника присуствовали су генерал-мајор Петар Ћорнаков, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије и бригадни генерал Ђокица Петровић, командант Прве бригаде Копнене војске.

 

 

 

 

Email