Вести | Цивилно-војна сарадња
06.06.2014

Прихват расељених лица у обреновачкој касарни


У касарни „Бора Марковић“ данас око једанаест часова почео је пријем Обреновчана који су због поплава били смештени у центрима у Београду. 

Командант касарне, мајор Никола Мисаиловић рекао је да је Војска Србије претходних дана у координацији са општинским властима, Црвеним крстом и Центром за социјални рад града Обреновца интензивно радила на припреми просторија.

 - Паралелно са санацијом, дезинфекцијом и чишћењем града радили смо врло интензивно на уређењу објеката и касарског круга за прихват евакуисаних лица чији долазак је планиран за данас, рекао је мајор Мисаиловић и додао да се у току дана очекује 192 лица и да су за све њих обезбеђени елементарни хигијенски услови. Посебно је нагласио да у објектима има техничке воде, која је намењена за хигијену, док се пијаћа вода налази у цистернама.

-У касарни „Бора Марковић“ је обезбећен још један објекат, уређен и спреман за прихват друге групе евакуисаних лица. Реч је о зиданим објектима, не о баракама. Циљ нам је да тим људима вратимо веру и наду, јер смо свесни чињенице да су много тога изгубили, рекао је командант касарне и подсетио да је војска, као и увек, уз народ.

У обреновачкој касарни „Бора Марковић“ војска се не налази од 2007.године, када је стављена у Мастер план Министарства одбране. С обзиром на кратак временски рок, војска је дала максимум како би расељеним Обреновчанима омогућила елементарне услове за живот.

Обреновац полако почиње да добија обрисе града какав је био пре мајских поплава, а заслуге за то иду и припадницима Министарсва одбране и Војске Србије. Њих око 1000 се даноноћно ангажује већ четврти дан и свим својим расположивим ресурсима рашчишћава улице, помажући грађанима да живот у граду што пре врате у нормалу.

Прихват расељених лица у касарни Бора Марковић у Обреновцу — ФОТО-ГАЛЕРИЈА


Друга пољска болница, стационирана преко пута Спортско-културног центра, од синоћ је спремна да пружи помоћ свима којима је потребна. Мештанима Обреновца су на располагању хирург, специјалистe интерне медицине и специјалисте психијатрије. 

- Бићемо овде док буде потребе за збрињавање становништва које се враћа у град. Болница је опремљена за пружање прве медицинске помоћи, а за терцијарне облике збрињавања упућујемо их на ВМА где ће им бити пружена даља медицинска помоћ, рекао је мајор др Ненад Новаковић, неурохирург. 

Његовој колегиници, потпуковнику др Дубравки Колунџић специјалисти психијатрије могу да се обрате  Обреновчани који су тешко поднели ову ситуацију и не могу сами да превазиђу проблеме. Она је истакла да у оваквим ситуацијама има пуно психотрауматизованих, те да је медицинска помоћ свима на располагању. 

Од данас у граду ради неколико продавница, а Комисија за попис штете ће радити у улицама Војводе Мишића и Вука Караџића. 

Изјаве мештана и војника

Стевановић Гордана, мештанка насеља Рвати у Обреновцу, где војска данас најитензивније ради на рашчишћавању смећа и кабастог намештаја, као и дезинфекцији терена, има само речи хвале за војску.

- Желим да се захвалим припадницима 126. бригаде ВОЈИН који данас рашчишћавају моју кућу, али и онима који су нам помогли у ноћи поплаве, каже Гордана која је са супругом Радославом под налетом водене бујице са собом понела само два пса. 

- Ангажовани смо у Обреновцу да помогемо људима на рашчишћавању ствари, од којих је највећи део потпуно уништен, рекао је старији водник  Предраг Влачић, један од 35 припадника 126. бригаде ВОЈИН ангажованих у Обреновцу. Он је истакао да сви војници дају максимум како би помогли људима које је задесила велика катастрофа. Иначе, припадници те јединице су у време поплава били ангажовани у Шапцу, Дреновцу и Моровићу.

Старији водник Владимир Марас из 246. батаљона АБХО ангажован је од 22. маја у Обреновцу на асанацији и биће ту докле год за то постоји потреба.

- Тренутно седам цистерни врши асанацију улица по граду. Чистимо их раствором натријум-хипохлорида, који је благ, тако да није опасан по здравље људи, рекао је Марас.

 

Email