Вести
29.07.2010

Начелник Генералштаба у 98. авијацијској бази


Начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, поводом предстојећег Дана авијације, посетио је 98. авијацијску базу где је у пратњи заменика команданта ВиПВО бригадног генерала Срета Малиновића и команданта базе пуковника Дејана Јоксимовића сагледао оперативне способности те јединице.

Начелник Генералштаба искористио је прилику да авионом Галеб Г-4, којим је управљао заменик команданта 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле мајор Дејан Жели, изврши навигацијски лет изнад централне Србије. У другом авиону летели су пилот мајор Рајко Глушчевић и бригадни генерал Малиновић.

После слетања, генерал Милетић изразио је задовољство и летом и утисцима које је стекао током посете 98. авијацијској бази на аеродрому Лађевци, посебно напорима које припадници јединице улажу у очување оперативне спсобности.

- Летео сам авионом Галеб Г-4 и на тај начин желео да искажем поверење у технику са којом располажемо и људство које имамо, пилоте који управљају ваздухопловима и техничаре који их одржавају – рекао је начелник Генералштаба. Он је нагласио да се диви напорима које ти људи улажу у очување и подизање оперативних способности јединице у актуелним условима.

Генерал Милетић је подсетио да се професионализација Војске Србије очекује до краја године и нагласио жељу да она остане снажан ослонац државе у очувању територијалне целовитости земље и да буде још јачи спољнополитички фактор. Он је истакао да постоје услови да Скупштина Србије донесе одлуку за активније учешће Војске Србије у мировним операцијама.

Начелник Генерелштаба је истакао да сви релевантни фактори у држави треба да знају да је војсци потребна набавка нових, квалитетних борбених авиона.

Бригадни генерал Срето Малиновић уручио је генералу Милетићу, у име команданта ВиПВО, књижицу евиденције налета, чиме се начелник Генералштаба уврстио у ред почасних пилота српске војне авијације.

На крају је генерал Милетић изразио задовољство због прилике да први пут лети борбеним авионом и додао да мајор Жели није изводио захтевније маневре летелицом, али да је и поред тога осетио део тежине пилотског позива.

Email