Вести | Државно партнерство са Охајом
29.10.2016

Делегација МО и ВС у посети Охају


Заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић који предводи делегацију Министартсва одбране и Војске Србије, наставио је узвратну посету Сједињеним Америчким Државама посетом Савезној држави Охајо.Током посете Колумбусу, амбасадора Републике Србије у САД Ђерђа Матковића, генерала Драганића и делегацију МО и ВС примила је заменик гувернера Савезне државе Охајо Мери Тејлор.

На састанку је заједнички констатовано да је сарадња у оквиру Програма државног партнерства Р. Србије и Охаја од изузетног обостраног значаја како за припаднике оружаних снага, тако и за све грађане Р. Србије и Охаја. Госпођа Тејлор је истакла задовољство постигнутим резултатима сарадње и изразила наду да ће се у наредном периоду сарадња додатно унапредити, за шта постоји апсолутна политичка подршка.

Саговорници су се сложили да су Војска Србије и НГ Охаја отворили простор за успостављање конкретније сарадње у цивилном сектору, посебно у домену образовања, привреде, културе, спорта и другим друштвеним областима.

Генерал-потпуковник Драганић се захвалио на гостопримству и упутио позив госпођи Тејлор да посети Србију, како би упознала нашу земљу, народ, културу, историју и традицију, као и због даљих разговора о пројектима војне и цивилне сарадње Охаја и Србије.У наставку посете, генерал Драганић је са делегацијом обишао припаднике Војске Србије који се тренутно налазе у Охају, у скопу завршне фазе вежбе „Сајбер Тесла 2016“, коју заједнички реализују припадници Војске Србије и НГ Охаја, у Горњем Милановцу и Колумбусу. У разговору са припадицима Војске Србије и НГ Охаја, заменик начелника Генералштаба је истакао да ће сарадња у области сајбер безбедности бити једна од приоритетних области сарадње у наредном периоду. У бази „Рикенбејкер“ домаћини наше делегације припремили су статички приказ наоружања, војне опреме и технике којом располажу јединице НГ Охаја. Наша делегација је имала прилику да се упозна са најзначајнијим сегментима наоружања и војне опреме НГ Охаја из састава ваздухопловних јединица, јединица КоВ, специјалних јединица, инжињеријских јединица, јединица за брзо реаговање у кризним ситуацијама, јединица за медицинску евакуацију, као и АБХО јединица.Поводом посете делегације Министарства одбране и војске Србије и обележавања 10 година сарадње у оквиру Програма државног партнерства припадници НГ Охаја приредили су свечану вечеру којој је присуствовао велики број како активних, тако и пензионисаних припадника НГ Охаја који су дали велики допринос у почетним годинама сарадње.

Обраћајући се присутнима генерал Драганић је свим припадницима НГ Охаја пренео честитке и поздраве министра одбране, начелника Генералштаба и свих припадника Војске Србије и уручио захвалнице министра одбране претходним командантима НГ Охаја — пензионисаним генерал-мајору Грегорију Вејту и генерал-мајору Дебори Ешенхурст, као и пензионисаном пуковнику Дину Брауну, који су ударили темеље данашње успешне сарадње.

Током боравка у Охају, чланови наше делегације посетили су Цркву Светог Стефана Дечанског у Колумбусу и разговарали са Оцем Исаком о историјату Цркве и српској заједници која живи у Колумбусу и околини. Поред тога, делегација је имала прилику и да се упозна са многим културно-историјским знаменитостима у Колумбусу и околини.

Погледајте фото-галерију

Email