Вести
15.11.2011

Обележен Дан Централне логистичке базе


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Дан Централне логистичке базе обележен је данас пригодном свечаношћу у Команди те јединице. Скупу су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић са сарадницима, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и бројни гости.

- Нема добре војске без добре логистике. Не може ниједна јединица, ниједан ни најмањи задатак, да буде извршен уколико њена логистика затаји. Ви сте људи о којима се најмање говори и чији се резултати најмање виде, чији рад се најчешће не приказује јавно, којих нема у медијима, а у ствари непрекидно радите. И кад се оде на неко гађање и изведе вежба, и кад се на крају каже да је вежба била одлична, да је одлично гађање, добра обука, одају се признања командирима, а нико не помиње да је то људство неко ту довезао, нахранио, обукао, дотерао муницију, да техника није затајила. То се најчешће заборавља. Због тога посебно желим да истакнем ваш рад и да вам одам признање за све што сте урадили у периоду који је иза нас, истакао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић на свечаности.

Генерал Милетић се осврнуо и на најважније задатке које је Централна логистичка база имала у периоду између два празника и посебно истакао као значајан успех елиминисање свих убојних средстава са отвореног простора. Он је нагласио како је доста урађено у организацијској доградњи Централне логистичке базе, у оптимизацији размештаја средстава у Бази, смањивању броја локација и складишта на којима ће се чувати материјална средства.

Начелник Генералштаба подсетио је и на задатке који им предстоје, а који су велики професионални изазов и за Управу за логистике и за Команду Централне логистичке базе – изградњу информационог система логистике и новог дистрибутивног центра логистике.

Говорећи о резултатима које су припадници Базе остварили у протеклој години, бригадни генерал Горан Зековић, командант Базе, рекао је да су, поред елиминације свих убојних средстава са отвореног простора до јуна 2011, успели да унутрашњом манипулацијом величине око 12.000 тона, делаборацијом и продајом смање број издвојених објеката за складиштење за око пет, а у току су завршне радње за још један објекат.

- Јединице Војске Србије и установе Министарства одбране снабдевене су са више од 6.000 ставки и преко 73.000 комада резервних делова из мешовитих складишта, а на основу склопљених уговора извршена је испорука НВО у вредности од око 1,5 милиона долара. Преко тактичких носиоца, а на основу уговора, оглашено је сувишним и продато 340 моторних возила, што је у односу на прошлу годину повећање за око 31 одсто. Преко сабирно-продајних центара продати су вишкови покретних средстава оглашени сувишним и расходованим, чиме су јединице растерећена за око 1.200 тона фурде, а од продаје средстава приходовано је до краја септембра око 73 милиона динара. Припадници Базе превезли су 51.773 тона терета, 89.566 лица и прешли 2.256.000 километара, а моторна возила и средства интегралног транспорта реализовала су 24.500 мото часова.

Генерал Зековић подсетио је да су припадници Безе у протеклом периоду пружили логистичку подршку бројним манифестацијама попут вежби „Дипломац 2011“ и „Сретење 2011“, „Здружени одговор“, сајму НВО „Партнер“, свечаности поводом завршетка школовања кадета Војне академије, изложби слика сликара Саве Шумановића и колекције Павла Бељанског у Централном дому ВС, геодетским радовима Војногеографског инстутута и Републичког геодетског завода и друго.

Командант Централне логистичке базе истакао је да је војнички колектив те јединице подмлађен доласком младих потпоручника.

Спомен плакета Централне логистичке базе уручена је ове године пуковнику др Југославу Радуловићу, директору Техничког ремонтног завода „Крагујевац“. Поводом Дана те јединице уручене су и друге новчане награде заслужним појединцима.

Email