Вести
27.10.2011

Дан високих званица на вежби „Топлица 2011“


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Учеснике вежбе „Топлица 2011“, која се од 19. октобра изводи у Центру за обуку путем симулација, данас су обишли начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић и представници организацијских целина Министарства одбране, Генералштаба, команди оперативног нивоа и Гарде.

О току вежбе и активностима које изводе припадници 37. механизованог батаљона 3. бригаде и Центра за обуку путем симулација, генералу Милетићу реферисали су начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Јовица Драганић и начелник Центра за обуку путем симулација пуковник Зоран Лучић.

У питању је друга вежба подржана рачунарским симулацијама која се реализује у Центру за обуку путем симулација, као и у Војсци Србије уопште.

- После показне вежбе „Виртуелни искорак 2011“ у јуну ове године, вежба „Топлица 2011“ прва је вежба обучавања оваквог типа. Центар за обуку путем симулација обезбедио је савременим софтвером симулирано оперативно окружење као амбијент вежбања за Команду 37. механизованог батаљона. На тај начин је и сам Центар представио своје капацитете и способности да самостално планира, припрема и изводи такве врсте вежби, изјавио је пуковник Лучић.

- Вежба „Топлица 2011“ на тему „Механизовани батаљон у одбрани с преласком у противнапад“ подржана је савременим информационим технологијама које омогућавају реалистично, а заправо виртуелно окружење, додаје пуковник Лучић.

Током вежбе припадници 37. механизованог батаљона су у рачунарски симулираној ситуацији увежбавали способности у планирању, припреми и извођењу операција.

- Такав виртуелни приказ реалности оперативног окружења јефтинији је за извођење вежби, поготово у данашње време. Он уједно омогућава и разноврсност оперативних ситуација, а вежбе могу да се реализују чешће и у простору који је ограничен. Отворени терени много коштају, закључио је пуковник Лучић.

Центар за обуку путем симулације формиран је прошле године и непосредно је потчињен Управи за обуку и доктрину. То је прва институција за колективну обуку у Војсци Србије, превасходно за обуку команди јединица. У Центру могу да се организују и вежбе евалуације, непосредних припрема за операције, као и за анализе реалних планова употребе.

Email