Вести
01.10.2011

Тројици српских мировњака уручена признања


Тројици припадника Војске Србије који су учествовали у мировној мисији УН на Кипру (UNFICYP), у саставу словачко-мађарског контигента, јуче су уручена признања, на свечаности одржаној у словачком граду Тренчину.

Признања су добили мајор Зоран Несторовић, заставник Срђан Видаковић и старији водник Виктор Урошевић.

Приликом уручења медаља, српским мировњацима честитао је словачки министар одбране Љубомир Галко и начелник Генералштаба Оружаних снага Словачке генерал Љубомир Булик.

Мајор Несторовић је истакао да је учешће у мисији УН био професионални изазов, прилика за усавршавање и ново искуство, а медаља коју је добио представља подстицај да и приликом извршавања професионалних задатака у будућности тежи остваривању врхунских резултата.

„Поносан сам што сам достојно репрезентовао Србију и Војску Србије. Част је бити припадник снага Уједињених нација и активно доприносити миру тамо где је то неопходно“, рекао је Несторовић, који је био и виши национални представник Србије у мисији UNFICYP.

Он је казао да је у мировној мисији УН на Кипру од октобра 2010. године обављао дужност помоћника главног инжињеријског официра мисије, а да су се његови основни задаци односили на обезбеђење кретања за потребе мировних снага.

Медаљу је добио и заставник Видаковић, који се у мировној мисији налази од марта 2011. године, а чији су задаци били патролирање у зони раздвајања кипарских Грка и кипарских Турака, што, између осталог, подразумева и извештавање о организовању и извођењу војних вежби, као и контролу цивила који се крећу у зони раздвајања.

„Учешће у мировној мисији представља велики успех на професионалном плану, један вид усавршавања и част је бити одликован овом медаљом, јер је то знак да сам одлично и професионално обављао своје задатке“, рекао је Видаковић.
 
Он је казао да је учешћем у мировној мисији испунио сан да буде припадник „плавих шлемова“ и да свој допринос миру.

Танјуг

Email