Вести
25.04.2010

Председник Тадић обишао поплављена подручја


Председник Србије Борис Тадић, у пратњи потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, министра за рад и социјалну политику Расима Љајића и начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића, обишао је данас поплављена подручја у Лесковцу и Алексинцу.

У лесковачком насељу Бобиште, председник Тадић је изразио огорчење јер су поплаве последица, како је рекао, "јавашлука, немара, одговорности и чињенице да канали нису чишћени у последњих пет деценија". Мештани су рекли да је неочишћени канал изграђен далеке 1957. године, и да је у последњих пет година ово трећа велика поплава у лесковачком крају.

"Држава мора да буде тамо где је тешко, рекао је Тадић, да помогне, покаже своју организацију и снагу. За ургентну помоћ Влада је одобрила средства и новчана и материјална помоћ већ је кренула према грађанима, али треба учинити и кораке у правцу системских решења, како би минимизовали опасност од изливања река и канала", рекао је Тадић.

Мештани насеља Бобиште у Лесковцу су у разговору са председником Борисом Тадићем истакли да уз све муке које су их задесиле, имају и речи хвале за припаднике Војске и МУП-а. "Да њих није било, ми би још пливали у води", истакли су мештани.

У насељу Бобиште поплављено је око 800 кућа, услед изливања великих количина подземних вода и бујичних потока. На позив Кризног штаба, одмах су реаговали старешине и војници Седмог центра за обуку из Лесковца. Они су, по речима команданта пуковника Мијодрага Ђуровића, већ три дана ангажовани на снабдевању грађана пијаћом водом, а војници са старијим водником Сашом Тодоровићем непрекидно раде на испумпавању воде у насељу Бобиште, избацујући 800 литара воде у минуту.

Председник Борис Тадић је обишао и поплављено подручје код села Витковац у алексиначкој општини. У том делу ангажовано је 60 припадника војске, две пумпе, две цистерне и две инжињеријске машине из састава Треће бригаде Копнене војске.

Тадић је изразио захвалност припадницима војске, полиције и ватрогасцима на помоћи коју су пружили становништву угроженом од поплава и били им на услузи "и дан и ноћ". Он је рекао да насип у селу Витковац мора да се изгради и најавио да ће у наредним годинама пројекти водне инфраструктуре, уз оне у путном саобраћају, имати приоритет.

Влада Србије одлучила је јуче да упути финансијску помоћ од укупно 39 милиона динара градовима и општинама погођеним поплавама. Према одлуци Владе, Зајечар ће добити финансијску помоћ од 12 милиона динара, Лесковац 13 милиона, а Алексинац седам милиона динара. За Прокупље је Влада Србије издвојила три милиона динара помоћи, за Краљево два милиона, док су Крушевац и Гаџин Хан добили по милион динара.

Влада Србије је одлуку о овој првој финансијској помоћи донела, како је саопштено, с циљем да се помогне породицама чији су стамбени објекти претрпели највише штете и ублаже последице настале у недавним поплавама.
Email