Вести
06.05.2009

Концерт поводом Дана Гарде


Концертом Репрезентативног оркестра Гарде који је синоћ одржан у Дому Гарде на Топчидеру свечано је обележено 179 година Гарде и 178 година војне музике у Србији.

Командант Гарде бригадни генерал Горан Радовановић поздравио је на почетку концерта све присутне, а посебно министра одбране Драгана Шутановца, начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Милоја Милетића и чланове војнодипломатског кора.

На Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу постројена је прва чета књажеве Гарде. Књаз Милош Обреновић, обратио се старешинама да му, по стасу и угледу, одаберу најбоље младиће из својих нахија, „... а сваки отац или сродник, за част да држи, коме се син или сродник у Гарду прими“.

Већ наредне 1831. године у састав Гарде улази и музика, Књажевско-сербска банда. Прву војну почаст пешадијска чета и чета Музике Краљеве Гарде давале су 7, 8. и 9. септембра 1904. године на свечаности крунисања краља Петра Првог Карађаорђевића. Током своје дуге и блиставе историје гардисти су неговали војничко достојанство, ратничку част и највише људске врлине. То чине и данас као савремена и врхунски обучена елитна јединица Војске Србије.

Данашњим Репрезентативним оркестром Гарде руководи потпуковник музичке службе Станислав Стојиљковић, а вечерашњим концертом дириговао је поручник Александар Ђуров. Изведена су дела Дворжака, Алфорда, Германа, колажи популарних филмских нумера, Штрауса и неизоставног Биничког у снажном «Маршу на Дрину».

У холу Дома Гарде, Војни музеј је за ову прилику припремио изложбу посвећену Гарди и војној музици.

Email