Вести
06.05.2009

Обележен Дан Гарде Војске Србије


Припадници Гарде Војске Србије обележили су данас Дан јединице. Свечаном постројавању и дефилеу састава Гарде присустовали су министар одбране Републике Србије Драган Шутановац, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић и представници осталих организацијских целина Војске Србије.

– Од формирања српске гарде, пре скоро 180 година, књаз Милош Обреновић рекао је да се у Гарду упуте најстаситији и најбољи младићи, а да по могућству буду и писмени. Данас припадници савремене српске војске морају да говоре стране језике, у раду користе рачунаре, али и владају најмодернијим борбеним средствима. У протекле две године реформе система одбране учињено је много тога на боље. То су препознали и грађани Србије. За упис на Војну академију, на пример, има 40 пута више кандидата него 2006. године. Значајно је повећано и интересовање за упус ученика у Војну гимназију. За 2.400 слободних места професионалних војника у саставима Војске пријавило се по три кандидата на једно место, а познато је да годинама уназад систем одбране није могао да попуни ни планиран број. Овогодишњи одзив младића за служење војног рока јесте рекордан. Од како је уведена могућност служења војног рока у цивилној служби први пут је веће интересовање за службу у униформи у односу на цивилно служење. То доказује да је систем одбране реформу спроводио и спроводи у добром правцу и да се углед Војске и поверење у њу повратило и међу грађанима Србије и у иностранству – рекао је министар одбране, честитајући 6. мај, дан јединице, садашњим и бившим припадницима Гарде.

Министар Шутановац нагласио је да ће се у наредним годинама завршити реформа система одбране и професионализација Војске, што тренутно представља приоритет.

– Ваша јединица није само стицала углед у оквиру Војске Србије и Србије, већ је позната и призната на свим континентима света. Утолико су ваша обавеза и утицај на поверење грађана већи у односу на остале саставе Војске. И јучерашњим променадним концертом оркестра Гарде показали сте да имате модеран приступ реформи, уз поштовање традиције. Реформу је могуће спровести само модернизацијом и поштовањем традиције. Систем одбране ће следеће године завршити и заокружити реформу. Процес модернизације и опремања Војске најмање зависе од нас. Уколико се оконча тренутна економска криза ти процеси ће успешно бити настављени, а уколико се она продужи користићемо расположиве ресурсе да је доведемо до краја. Само тако ће Војска Србије бити једна од најјачих у региону – истакао је министар Шутановац на данашњој свечаности поводом Дана Гарде.

Email