Вести
22.11.2012

Пријем у Генералштабу за учеснике мисије УН у Конгу


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица разговарао је данас у Генералштабу са припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су се вратили из мултинационалнe операцијe Уједињених нација у ДР Конго (MONUSCO). Пријему су присуствовали пуковник Жељко Петровић из Здружене оперативне команде и пуковник Јелесије Радивојевић, начелник Центра за мировне операције.

Лекари капетан Иван Пантић и војни службеник Гордана Бејатовић и медицински техничари заставник Франц Шрибар, старији водник I класе Жарко Павлов и војни службеници Данијела Бараћ и Марија Каменар протеклих шест месеци били су чланови тима чији је основни задатак била санитетска евакуација ваздушним путем повређених и оболелих, према одлуци надлежних органа Уједињених нација. Они су, такође, били задужени за медицинско обезбеђење званичника и делагација у току посете мисији УН у ДР Конго.

Мировна мисија Уједињених Нација у ДР Конго - MONUSCO успостављена је новембра 1999. године Резолуцијом Савета безбедности. Први санитетски тим за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ) Министарства одбране и Војске Србије стигао је у ДР Конго 7. марта 2003. и од тада се тимови смењују на сваких 6 месеци.
Email