Вести
30.06.2017

Полагање војничке заклетве


Свечаност поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока, генерације „јун 2017. године“, одржана је данас у касарнaма у Ваљеву и Лесковцу.


Свечаном војничком чину у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, епископ Ваљевски господин Милутин, представници локалне власти, чланови породица, родбина и пријатељи војника.Генерал Диковић је честитао војницима на датој војничкој заклетви и поручио им да су се „пред знамењем Републике Србије, заставом, обавезали да ће бранити и чувати независност и територијални интегритет Србије“.

– За њену слободу данас, коју сви ми уживамо, положено је много живота, посебно наших дедова, прадедова, славних наших предака и свих оних који су својим телима бранили и одбранили нашу земљу и створили нам услове да можемо у миру и слободи да извршавамо наше задатке – рекао је начелник Генералштаба.Према његовим речима, војничка заклетва је у Србији увек заузимала истакнуто место у систему вредности нашег народа.

– Ви од данас настављате традицију којој су пре вас, с једнаким поносом, били верни наши прадедови, дедови и очеви и никада немојте заборавити да припадате народу који се поноси својим прецима, јер само уколико искрено поштујемо своју прошлост, можемо се надати и градити, уз знање и мукотрпан рад, и бољу будућност, поручио је генерал Диковић.У касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић уз честитке војницима на положеној војничкој заклетви истакао је да је посебно поносан јер су својим избором дали добар пример свим младићима и девојкама да заволе и пожеле овај наш часни – војнички позив.Он је додао да припадници Војске Србије извршавајући своје задатке на најбољи начин чувају Републику Србију и брину о безбедности њених грађана.

– Са савременим светом који се увек изнова мења и усавршава, ми желимо и можемо да држимо корак. Нови безбедносни изазови, ризици и претње намећу потребу за новим одговорима. Зато се и Војска Србије мења и усавршава – рекао је, између осталог, генерал Петровић.Свечаности у Лесковцу присуствовали су и помоћник министра одбране за буџет и финасије Радмила Јагодић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба бригадни генерал Душко Жарковић, начелник одељења за цивилно-војну сарадњу пуковник Игор Авдић, председници општина Власотинце и Медвеђа и представници града Лесковца и општина Бојник и Лебане, цркве, полиције, школа и других институција и организација и родитељи и пријатељи војника.

Полагање заклетве у Ваљеву — фото-галерија

Полагање заклетве у Лесковцу — фото-галерија

Email