Вести
15.05.2009

Београд виђен очима пилота


Изложбу „Београд тридесетих година 20. века у очима пилота“ данас је у Клубу ваздухопловства у Земуну отворио заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Небојша Ђукановић.

Она је део програма који је Клуб организовао поводом Ноћи музеја. Изложене фотографије снимили су ваздухопловни извиђачи, летећи над Београдом двадесетих и тридесетих година прошлог века.

Фотографије, увек „речите“, важан су историјски извор. У овом случају оне сведоче о Београду, његовим улицама, парковима, грађевинама, ширењу града, мењању урбаних целина, расту града у висину, изградњи мостова и путева, просторима који су некада изгледали сасвим другачије него данас.

Осим ове занимљиве изложбе у просторијама Клуба, за све љубитеље летења, па макар оно било и виртуелно, организована је комјутерска симулација акробатског летења на авиону Сухој 27, изложене су макете авиона који су летели између два светска рата, а посетиоци ће током Ноћи музеја моћи, уколико то желе, да напишу сваја писма пилоту.

У галерији Икар изложба ће бити отворена за посетиоце данас до 20 сати, а за Ноћ музеја и у понедељак од 16 до 20 сати.

Email