Вести | Цивилно-војна сарадња
08.09.2014

Почео курс за функционалне специјалисте из области ЦВС


У Генералштабу Војске Србије данас је почео Курс из области цивилно-војне сарадње за функционалне специјалисте.

Курс је отворио пуковник Звонимир Пешић, начелник Одељења за цивило-војну сарадњу у Генералштабу, који је том приликом истакао да је важно да полазници  пренесу знања усвојена на курсу у министарства из којих долазе.

– Циљ курса није да вас научимо како да своју стручност примењујете у мултинационалним операцијама, него да вас упознамо са цивилно-војном сарадњом и њеном функцијом, како би се са нашим људима укључили у поједине тимове и извршавали задатке у мисијама, рекао је пуковник Пешић истичући да ће полазници који нису из Министарства одбране и Војске Србије имати прилику да чују и виде како војник размишља о проблемима цивилног становништва и како се граде цивилно-војни односи.

Циљ петодневног курса је да се припадници Војске Србије и полазници из ресорних министарстава Владе – специјалисти у областима хуманитарна помоћ, културолошка питања, цивилна управа, цивилна инфраструктура и економија и трговина, оспособе за обављање послова функционалних специјалиста у органима цивилно-војне сарадње у мултинационалним операцијама.

Курс похађа осам припадника Министарства одбране и Војске Србије и 11 полазника из ресорних министарстава (5 из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, 1 из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, 2 из Министарства привреде, 2 из Министарства здравља и 1 из Министарства правде).
 
Осим предавача из Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба, предавања ће одржати и представници невладиних организација, Уједињених нација, Црвеног крста Србије, Центра за мировне операције и Управе за људске ресурсе.

Курс у области цивилно-војне сарадње за функционалне специјалисте представља други по реду курс овакве врсте у Министарству одбране и Војсци Србије – који организује Одељење за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије – којим ће се створити потребна база обученог кадра за испуњење преузетог партнерског циља.

Email