Вести
22.12.2011

Примопредаја дужности начелника Генералштаба Војске Србије


Генерал Милоје Милетић предао је данас дужност новоименованом начелнику Генералштаба генерал-потпуковнику Љубиши Диковићу у Дому Гарде на Топчидеру. Генерал Диковић, који је Указом председника Србије Бориса Тадића недавно постављен на ту дужност, био је на челу Копнене војске Војске Србије, а генерал Милетић, након скоро четири деценије војне службе, одлази у пензију.

Церемонији су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, државни секретари Министарства одбране, помоћници министра, заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић и командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак, као и представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије.

Том приликом, министар одбране Драган Шутановац уручио је генералу Милетићу прву Значку начелника Генералштаба, новоустановљено одличје, коју ће убудуће носити генерали на тој позицији.

Обраћајући се окупљенима, генерал Милетић је истакао да је три године имао част да буде начелник Генералштаба, а за то време Војска Србије и Министарство одбране урадили су велики посао на унапређењу и осавремењивању система одбране и јачању безбедности грађана Србије.

- Није лако у неколико речи сажети све што је урађено. Обучавали смо професионалне војнике и војнике на добровољном служењу војног рока и извели бројне вежбе. Били смо домаћини значајних међународних скупова, попут Конференције начелника ГШ балканских земаља и Стратегијске конференције за партнере. Заједно са другим чланицама Уједињених нација учествовали смо у учвршћивању мира. Помагали смо грађанима Србије кад год је то било потребно. Појачали смо напоре за опремање Војске Србије новим наоружањем и опремом. Створили смо модерни доктринарни оквир за употребу војне силе, дочекали да прве жене официре са завршеном Војном академијом ступе у јединице Војске – поручио је генерал Милетић.

Говорећи о резултатима у протеклом периоду, генерал Милетић је истакао да је професионализација Војске Србије свакако најзначајнији део реформског процеса.

- Тиме је наша војска стала у редове савремених армија, способних да на прави начин одговоре безбедносним изазовима нашег времена. То је и у ширем смислу друштвено одговоран процес: поред јачања безбедности, у време економске кризе, војска је отворила неколико хиљада радних места за младе људе у Србији. Професионализација је за нашу војску и једно ново искуство и нови радни амбијент, али никако не представља раскид са војничким традицијама нашег народа. Напротив, она је напредак у погледу способности, чврсто утемељен на традицији која нашу војску и чини Војском Србије – нагласио је генерал Милетић додајући да се резултати реформе Војске Србије не могу персонализовати, јер су то резултати заједничког рада топ менаџмента Министарства одбране и Војске Србије.

Он је, такође, изразио уверење да ће припадници наше војске и убудуће, са генералом Диковићем, бити веома успешни у раду.

- И после одласка са дужности начелника Генералштаба, остајем војник у срцу и спреман сам да своје знање и способности ставим на располагање Србији кад год то буде потребно. Генералу Диковићу желим успех у даљем изграђивању Војске Србије као модерне оружане силе. Сигуран сам да ће у тај посао унети нову енергију и да ће имати довољно чврстине, храбрости и мудрости, неопходних начелнику Генералштаба. Нека Вас прати срећа! – поручио је генерал Милетић.

Према речима генерала Диковића, војну каријеру је започео као петнаестогодишњак, и како је истакао, све што има стекао је у војсци, али је њој даровао и највећи део себе.

- Указана ми је част да као начелник Генералштаба, са свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије, наставим са изграђивањем способности и капацитета наше војске у циљу снажења безбедности наше земље – истакао је генерал Диковић у првом званичном обраћању на новој дужности, коју, како је нагласио, осећа као велико признање, али и обавезу да пружи лични и професионални максимум.

Генерал Диковић је искористио прилику да генералу Милетићу захвали на резултатима које је Војска Србије постигла за време његовог мандата, али и да поручи министру одбране да ће у даљем раду доследно следити политику Министарства одбране. Официрима је, такође, поручио да ће водити рачуна о војсци и да ће бити први војник међу војницима.

- Узори ће ми бити мудри стратези и мудре војсковође славне српске војске, али и најсавременије војске света – закључио је генерал Диковић.

Министар Шутановац је истакао да данас имамо прилику да присуствујемо једном јединственом догађају који ће, како је нагласио, постати традиција.

- То је догађај у коме нови начелник Генералштаба испраћа у пензију старог – на задовољство и старог и новог, а забринутост новог који треба да настави стопама старог, и на задовољство свих оних који присуствују овом чину - истакао је министар Шутановац, нагласивши да је то само једна од церемонија које се уводе и спроводе у Министарству одбране и Војсци Србије, а које до сада нису постојале.

- Времена која су за нама и пред нама су времена у којима спроводимо реформу, у којима побољшавамо стање и у одређеним сегментима установљавамо традицију која није постојала. Мали број грађана Србије зна да промовисање официра раније није реализовано на платоу испред Скупштине Србије - рекао је министар одбране изразивши жељу да и данашњи церемонијал постане једна од тих традиција.

Према његовим речима, од момента ступања на дужност министра одбране, без обзира што нисмо директно сарађивали, постојао је веома висок ниво разумевања, пре свега у томе да Војске Србија мора да напредује, да без модернизације ни војска ни Србија не могу да напредују. Министар је, такође, захвалио генералу Милетићу за све оно што је у свом раду учинио, додавши да је као један од најстаријих официра српске војске водио најмодернију реформу у Србији, која је како је оценио, најуспешнија и најбоља реформа не само у систему одбране, већ и у нашем друштву.

- Данас добијамо ништа млађег, али и ништа мање искусног начелника Генералштаба. Сматрам да смо, иако често можемо чути у медијима да је реформа завршена, тек почели, и да је Војска тек почела да напредује. Моје убеђење је да су године пред нама још важније. Чињеница јесте да смо поставили систем на шине са којих више не може да скрене, али исто тако и да не смемо да успоримо реформе јер би оне успориле наш напредак, и напредак целог друштва.

Генерале Диковићу, желим да вам кажем да вам неће бити ништа лакше. До сада сте имали један део проблема, а од сада ћете имати све проблеме. Будите сигурни да ће вам и колегијум министра, председник Републике и ја лично дати пуну подршку у жељи да изградимо једну модерну Војску која ће бити стожер одбране наше земље, безбедности целог региона и која ће како у Србији, тако и на међународном плану давати пуну подршку развоју демократског друштва и наше државе - рекао је Шутановац пожеливши срећу у раду новом начелнику Генералштаба, али и другим припадницима Министарства и Војске који су постављени на нове положаје у систему, као и онима који одлазе у пензију.

- Нека нам је Бог у помоћи. Живели, и живела Србија! - закључио је министар обраћање.

Новоименовани начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић рођен је 22. маја 1960. у Ужицу. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1984. године, Генералштабну школу 1996. године, а Школу националне одбране четири године касније. На дужности команданта Копнене војске је од био је од 6. марта 2009. године.

Email