Вести
11.02.2010

Председник Тадић : Војска гарант стабилности


Председник Тадић : Војска гарант стабилности

Председник Републике Србије Борис Тадић приредио је данас у згради Председништва пријем поводом 15. фебруара - Дана Војске Србије. Пријему су присуствовали: министар одбране Драган Шутановац са члановима колегијума, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, високе старешине ВС, кадети Војне и Војномедицинске академије и војници.

Упућујући честитку припадницима Војске Србије, председник Тадић рекао је да је српска војска неодвојиви део друштва и да ће тако бити и у будућности. Он је захвалио челним људима система одбране на напору који улажу у његову реформу, нагласивши да Војска Србије представља гарант стабилности, не само наше земље, него и читавог региона.

– Свака војска у свету своје задатке може извршавати само уколико држава брине о егзистенцијалним потребама својих војника. Мислим да можемо упутити честитку министру одбране зато што је много учињено протеклих година на подизању стандарда наших оружаних снага. Постоји и један неиспуњени простор о коме морамо водити рачуна у будућности, а то је стамбена политика – рекао је Тадић и додао да се при томе мора мислити и на образовање кадра у систему одбране које у будућности оставља могућност учествовања у оним пословима везаним за државу који нису доминантно војни.

- Налазимо се у комплексним политичким збивањима и не треба имати дилеме да је један од изазова и економска криза која када се појави у глобалним оквирима изазива и безбедносне нестабилности. С друге стране, у оваквим политичким збивањима, од изузетне важности је да војска и читав систем одбране Србије буде, кроз процес реформисања ојачан, те да Војска заузме позицију у друштву која јој припада и да тај процес буде настављен са пуном ефикасношћу – рекао је председник додавши да је важно да припадници наших оружаних снага буду оспособљени да кроз процес обуке одговоре свим изазовима са којима се наша земља суочава у домену одбране. Он је рекао да је битно да војска непрекидно буде под цивилном контролом, што не подразумева само надлежност председника Републике, него и министра одбране, Владе,Скупштине и њених одбора.

Тадић је рекао да војска у будућности треба да буде један од најважнијих фактора спољне, а никако унутрашње политике.

– Војска представља и важан чинилац технолошког развоја друштва јер она јесте наслоњена на нашу одбрамбену идустрију, али истовремено сви њени припадници својим активностима у појединим секторима, суштински, структурно доприносе технолошком развоју нашег друштва. Тако је било у прошлости, тако ће бити и у будућности – рекао је председник Србије.

– Српски војник, као што традиција говори јесте имао значајну улогу у нашем друптву и то је важна чињеница које се увек треба подсетити. Српски војник је на себе преузимао велике ризике и у ратовима који су се десили деведесетих година и у одбрани земље током Нато бомбардовања. Али наш војник мора бити спреман да предузима ризике и у будућности, што не значи да се ми припремамо за стање рата, него водимо политику која је незаобилазан фактор изградње мира на тлу југоисточне Европе и управо у том смислу, на почетку 21. века желимо да учинимо један квалитативни и суштински искорак у односу на неповољну традицију ратних збивања на овим просторима – истакао је Тадић.

– Више пута сам рекао да мир није дат сам по себи, већ се за њега морамо борити – поручио је председник уз жељу да сви припадници Војске, од начелника Генералштаба до најмлађег официра, војника и кадета ту поруку пренесу један другоме.

Тадић је војску окарактерисао као кључни чинилац одвраћања од рата и да је самим тим стуб политике мира и темељ спољне политике која за циљ има спречавање сукоба.

Председник је подсетио да је као последица ратова угрожена и егзистенција припадника војске. Ти су фактори учинили да Војска одређен број година после ратова није била адекватно опремљена те да је то изискивало већи лични напор припадника оружанх снага.

– У многим земљама припадници војске, након своје војничке каријере, опредељују се за дипломатску каријеру или неке друге послове у држави. Они постају извор људских ресурса који доприноси технолошкој модернизацији друштва и укупној стабилности и развоју – нагласио је председник Тадић. Он је рекао да се тако види читав систем реформи оружаних снага који подразумева и бригу о припадницима војске и поштовање људи који су изабрали ту професију као лично опредељење.

Реформа, према Тадићевом мишљењу, представља и јасно дефинисање односа између цивилних и војних структура. Председник сматра да је важно да војска има заслужено место у друштву и да постане део глобалног безбедносног оквира. Тадић сматра да Србија мора да преузме улогу у очувању светског мира учешћем у мировним мисијама, а то ће, како је рекао, подићи међународни кредибилитет и дати нову форму легитимитета земље. Само таква Србија, нагласио је председник, има начин и инструменте да брани сопствене интересе и национална права.

Тадић је подсетио да је током реформи система одбране било доста изазова, успона и падова као и помањкања материјалних ресурса, али да се ближимо постигнућу професионализације Војске Србије којој се мало ко надао крајем 2010. и почетком 2011. године. То неће значити да грађани, уколико то желе, неће моћи да служе војни рок, већ да ће на тај начин шири друштвени слојеви имати увид у професију војника и увид у све послове које војска обавља.

– Војска не сме бити изолована од српског друштва под било којим околностима – подвукао је Тадић и рекао да је он, као Уставом дефинисан главнокомандујући Војске Србије, на располагању њеним припадницима.

 

Email