Вести
20.01.2011

Обележено 90 година од смрти војводе Живојина Мишића


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић положио је данас венац на гроб војводе Живојина Мишића на београдском Новом гробљу, поводом обележавања 90 година од смрти чувеног српског војсковође. Венце су, уз највише војне почасти, положили и представници Министарства рада и социјалне политике, Града Београда, потомци војводе Живојина Мишића, као и представници бројних удружења грађана која негују традицију ослободилачких ратова.

– Није лако у неколико речи описати живот и набројати заслуге Живојина Мишића, који се родио у сељачкој породици у Струганику, а уздигао до војводе – рекао је том приликом начелник Генералштаба Војске Србије, подсећајући да је од пастира са падина Маљена и Сувобора, Мишић стасао у врсног војсковођу кога је 1916. француски маршал Жофр позвао у обилазак Западног фронта, пажљиво слушајући његова запажања.

Војничку униформу носио је дуже од четрдесет година, а борио се у шест ратова – навео је генерал Милетић, подсећајући да је војвода Мишић у свакој прилици показивао срчаност и изузетну даровитост за ратну вештину. Завидан војнички таленат показао је у Првом светском рату, нарочито у Колубарској бици, када је сломљена Друга аустроугарска офанзива на Србију.

– Изванредне командантске способности и велики допринос победи савезника у Првом светском рату сврстале су га у ред најугледнијих европских војсковођа, а замисли и стратешка решења војводе Мишића ушла су у историју ратне вештине и изучавају се на војним академијама широм света – нагласио је генерал Милетић.

Док је у ратовима одважно, непоколебљиво и умешно предводио српску војску у победу и славу, у миру је педантно и неуморно радио на њеном изграђивању и усавршавању.

– Умео је да осоколи војнике и надахне их за подвиг. Напредујући у војничкој каријери задржао је скромност, чак и када је постао начелник Штаба Врховне команде. Био је човек из народа, никада се не одричући порекла – рекао је начелник Генералштаба, додајући да се припадници наше војске с поносом сећају истакнутог војводе. – Његова дела обавезују нас да чврстим корацима наставимо изградњу и стварање јаке и модерне Војске Србије. Нека му је вечна слава – поручио је генерал Милетић.

Присутнима се обратио и потомак војводе Мишића Душан Марјановић који је говорио о одрастању, породици и животу чувеног војсковође.

 


Поводом обележавања годишњица смрти и војводе Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића Штурма, представници Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране и Града Београда положили су венце и на гробове тих великих српских војсковођа на Новом гробљу.

 

Email