Вести
27.11.2012

Сусрет министара одбране Србије и Италије


Сусрет министара одбране Србије и Италије Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са министром одбране Републике Италије адмиралом Ђампаолом Ди Паолом.

Говорећи о значају данашњег сусрета, министар Вучић је истакао да су се разговори са италијанским колегом односили на сва кључна политичка питања, о будућности Србије и њеном европском путу, о билатералној сарадњи, као и о унапређењу односа двеју земаља.

- Србија у Италији има искреног савезника, великог пријатеља и Србија ће у будућности моћи да рачуна на подршку и помоћ Италије, и то не само на путу ка Европи. Адмирал Ди Паола је рекао да смо имали 22 активности у оквиру Министарства одбране, али све је то мало у односу на то колико још можемо да сарађујемо – истакао је министар Вучић позивајући на још већи степен сарадње у будућности, нарочито када је реч о војнообразовној, војномедицинској и војноекономској сарадњи.

Сусрет министара одбране Србије и Италије Министар је изразио очекивање да ће се сарадња у области мировних операција наставити, оцењујући да “тамо где су српски и италијански војници заједно, никада није било проблема”, а такође, да се очекује помоћ те земље у области одбрамбених система. Током посете, како је рекао министар Вучић, представницима Италије презнтовани су и капацитети српске одбрамбене индустрије, о чему се ускоро очекују конкретни договори.

Адмирал Ди Паола истакао је да је посетио Палату Србија пре неколико месеци у оквиру делегације коју је предводио италијански премијер Монти.

- Поново сам овде, и то је доказ колико су чврсте политичке везе које спајају Италију и Србију. Такође, негујемо и чврсто пријатељство које траје и које није везано за промену политичке власти у нашим земљама. То су везе између два народа, а народи опстају дуже од влада, рекао је италијански министар одбране.

Он је додао да је воља и жеља Италије да се сарадња на пољу одбране продуби и побољша у квалитету.

Сусрет министара одбране Србије и Италије - Није толико важан број активности на којима сарађујемо, битан је њихов квалитет и на томе ћемо радити. Што се тиче билатералне сарадње земаља, њу треба посматрати у широј перспективи, у перспективи Европске уније. Ми се налазимо пред историјским моментом, и то је за све нас из ЕУ велики изазов, рекао је адмирал и наговестио да треба створити европску реалност која ће имати улогу на глобалном нивоу.

- Италија, као једна од земаља које су основале ЕУ, сматра да Унија не може постојати без Србије, јер је Србији место у ЕУ. Србија на том путу треба да уради свој део посла, који може да буде и болан, али то је нешто што треба урадити јер заиста верујемо у европску будућност Србије, закључио је Ди Паола.

Данашњем састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

 

Email