Вести
27.06.2012

Обука извиђача Прве бригаде


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Обука извиђача Прве бригадеПрипадници извиђачке јединице Прве бригаде данас су почели обучавање у летњим условима, у оквиру којег су извели вежбе у самосталној исхрани у природи, борењу и употреби хладног оружја са циљем оспособљавања за успешно самостално извршавање задатака у позадини непријатеља.

Током вежбе приказани су начини израде и коришћења разних типова ложишта, објеката за чување и конзервирање хране и хлебне пећи. Како је за прикупљање артикала хране животињског порекла које нуди природа потребно подоста довитљивости, извиђачи су израдили од приручног материјала и неколико врста клопки за ситну дивљач.

На трпези специјалаца нашли су се, поред осталог, хлебне погачице са боквицом, печени жабљи батаци, печене речне рибе и змије, пржени скакавци, паприкаш од пужева, супа од хајдучке траве, рибља чорба и сушено месо од зеца. Богат извиђачки Обука извиђача Прве бригадемени зачињен је компотом од дивљих јабука. Јела су справљана под контролом старијег водника прве класе Дејана Крстића, врсног познаваоца и инструктора самосталне исхране у природи.

Иако су се по први пут на оваквој обуци нашле разводнице Милкица Марић, Драгана Војиновић и Вера Сакић, припрема специјалитета од жабљих батака и змије ишла им је од руке.

Како ће припадници извиђачких јединица приликом извршења задатка често бити у прилици да врше тиху ликвидацију елемената физичког обезбеђења непријатеља не откривајући своје присуство, под  будним оком потпоручника Марка Лазовића, командира вода, увежбавани су и елементи борења као у гађање са ножем на даљинама до 5 метара. 

Email