Вести
18.03.2011

Нови кабинети у Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу


У Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу данас су свечано пуштени у рад мултимедијални кабинет опште намене и кабинет за атомско-биолошко-хемијске симулације. Опрему и софтвере за кабинете, у вредности од око 90.000 евра, донирали су Краљевина Норвешка и Краљевина Данска.

Свечаности отварања кабинета присуствовали су представници команде Центра, Министарства одбране и земаља донатора – пуковник Екбен Ас, изасланик одбране Норвешке и потпуковник Сорен Кнудсен, изасланик одбране Данске.

Командант ЦУК АБХО, пуковник Слободан Савић, захвалио је донаторима који су, према његовим речима, кроз досадашњу сарадњу исказали спремност за подршку пројекту „Регионални центар АБХО“. Он је истакао да ће нови кабинети имати позитиван утицај на оспособљавање припадника АБХ службе Војске Србије и да ће подићи ниво интероперабилности са земљама чланицама програма Партнерство за мир.

Пуковник Екбен Ас нагласио је значај новоотвореног кабинета за АБХ симулације који ће бити од користи не само Војсци Србије него и цивилним структурама. Он је подвукао да ће Норвешка подржати Центар АБХО као регионални пројекат и позитивно оценио активности Министарства одбране, Војске Србије и Центра у Крушевцу везаних за успостављање регионалног Центра АБХО.

Потуковник Сорен Кнудсен истакао је да многе земље могу много научити од искустава и знања којима располажу у Крушевцу и изразио задовољство што његова земља има могућности да учествује у развоју важног пројекта.

Кабинет са АБХ симулације опремљен је рачунарском опремом и најсавременијим софтвером који се користи у војскама Натоа за увежбавање свих поступака везаних за ситуације које подразумевају хемијске, нуклеране или биолошке акциденте. Вредност самог софтвера износи више од 50.000 евра и његовим коришћењем Војска Србије достиже далеко већи степен интероперабилности са земљама Натоа и Партнерства за мир када је реч о АБХО. Кабинет за АБХО симулације биће од велике користи и цивилним структурама јер ће се у њему обучавати и кадар који не припада Војсци Србије.

Мултимедијални кабинет опремљен је савременом аудио, видео и рачунарском опремом која омогућава разне врсте семинара за домаће и интернационалне полазнике. Процењује се да ће та средства у многоме допинети подизања нивоа обуке у Центру за усавршавање кадрова АБХО који је већ одавно препознат, изван граница Србије, по стручности својих припадника.

 

Email