Вести
28.01.2010

Пријем нове генерације војника у Центар за обуку војника у Јакову


На одслужење редовног војног рока, у Трећи Центар за обуку војника у Јакову код Београда, стигла је нова генерација војника, којима је због епидемије грипа војна обавеза од децембра одложена за крај јануара. Током три дана прихвата нових војника, од 25. до 27. јануара, у центар у Јакову примљено је 250 нових регрута, чиме је постигнут одзив већи од 90 одсто.

Највећи број регрута стигао је у прва два дана прихвата, и тренутно пролазе кроз фазу прилагођавања војничком начину живота. У Трећем центру за обуку спроводи се обука регрута у првој фази првог периода, након чега се војници шаљу у друге центре, у зависности од специјалности, на даље усавршавање. Мањи број оних који се специјализују за служење у пешадији остају у Јакову по завршетку прве фазе обуке, до трећег месеца служења војног рока.

Процес прихвата будућих војника почиње од самог улаза у касарну у Јакову, где се од регрута преузимају приватне ствари које они доносе са собом. Поштујући мере безбедности, због епидемије грипа, врши се дезинфекција и преглед регрута, након чега се прелази на следећу фазу, утврђивање идентитета и распоређивање у једну од три чете батаљона у Јакову.

Због мера предострожности, особље које ради на прихватању будућих војника ради са маскама на лицу све док се не утврди да регрут није болестан. Међу регрутованима у овој генерацији до сада није било оболелих. Након распоређивања у чету, следи амбулантни преглед, шишање, купање и задуживање опреме у интендантском сервису, а за неколико дана започеће са војничком обуком.  

Email