Вести | Цивилно-војна сарадња
30.03.2009

Тактичка вежба „Пролеће 2009“


Припадници Друге бригаде Копнене војске данас су у Новопазарској бањи и касарни „Стефан Немања“ у Рашки извели тактичку вежбу „Пролеће 2009“ на тему „Операција размештања снага и пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама“ и показали оспособљеност за извршавање задатака у оквиру треће мисије Војске Србије.

 

Вежби „Пролеће 2009“ присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са сарадницима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима, команданти бригада Копнене војске, начелник Рашког управног округа Матеја Мијатовић, градоначелник Новог Пазара Мирсад Ђерлек, представници министарстава одбране и унутрашњих послова, Црвеног крста и других организација.

У вежби су поред старешина и војника Друге бригаде учествовали припадници Специјалне бригаде, 5. батаљона војне полиције, 246. батаљона АБХО и 98. авијацијске базе, као и људство Регионалног штаба цивилне заштите Рашког управног округа, градског и општинског штаба цивилне заштите Нови Пазар, Одељења за ванредне ситуације МО, ватрогасне јединице МУП-а из Краљева, Рашке и Новог Пазара, здравственог центра и Црвеног крста из Новог Пазара, рудника „Штаваљ“ из Сјенице и Ибарских рудника „Баљевац“.

Основни циљ  вежбе било је оспособљавање јединица за планирање, припрему, употребу и увежбавање у практичним радњама снага које се у случају потребе ангажују на спасавању људи и материјалних добара на подручју захваћеном природним катастрофама.

 

 

Обраћајући се учесницима након изведене вежбе, начелник Генералштаба је истакао да је добро што се налази пред стројем који чини подједнак број припадника Војске Србије и других структура са територије општина Нови Пазар и Рашка.

- Ви сте показали да сте оспособљени и обучени да извршите задатке у отклањању  последица природних катастрофа. То је један од могућих задатака Војске Србије и зато смо ми, после прошлогодишњ вежби 2акцидентне ситуације 2008, одлучили да се и ове године настави са оспособљавањем и увежбавањем јединица за извршење тих задатака, и то заједно са припадницима МУП и свим осталим организацијама које у појединим ситуацијама могу извршавати те задатке. – рекао је генерал Милетић.

Генерал Милетић је додао и да му је драго што су становници Новог Пазара и Рашке видели саставе ВС и људе из МУП, цивилне заштите и здравствених центара и других организација како заједно извршавају задатке. Он им је пожелео да наставе да сарађују, али и да не доживе да у стварној ситуацији проверавају своју спремност.

- За нас у Генералштабу вежба „Пролеће 2009“ представља велико искуство и повод да и у другим срединама планирамо сличне вежбе, и тако зближавамо Војску Србије са осталим органима који извршавају задатак помоћи становништву угроженом од природних катастрофа. – нагласио је генерал Милетић.

Сам ток вежбе био је изузетно динамичан и одвијао се према задатим претпоставкама утемељеним на реалним претњама по безбедност становника Новог Пазара и Рашке. Према вежбовној замисли, ограничено разорни земљотрес у ширем рејону Новог Пазара изазвао је повређивање више стотина људи, разарање стамбених, комуналних и комуникацијских објеката, уништење и оштећење путева и мостова и прекид система веза. Дошло је и до напрснућа бране на Газиводском језеру и опасности да се брана излије и поплави регион у низводном току реке Ибар.

 

Према сценарију вежбе, природну непогоду искористиле су наоружане криминалне групе, које су отпочеле са оружаном пљачком. Ситуација у зони захтевала је брз распоред војних снага и почетак операције пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица изазваних природним катастрофама. На ванредној седници Владе Србије донета је одлука да МО и МУП Републике Србије пруже помоћ државним органима и органима локалне самоуправе у отклањању последица земљотреса и поплава на подручју општина Нови Пазар и Рашка.

У оквиру додељене мисије састави Копнене војске, Ваздухопловства и ПВО и цивилних структура ангажовани су на задацима спашавања, збрињавања, евакуације, гашења пожара, снабдевања, санације терена и контроле кретања људи и возила. Од самог почетка операције Друга бригада садејствовала је штабовима цивилне заштите.

 

Одмах по пријему извештаја о земљотресу, који је захватио Нови Пазар, и последицама које су настале на брани Газиводског језера команда Друге бригаде КоВ формирала је  модуларну команду за развој снага на терену. Јединице су упућене у рејоне извођења операције, а командант 28. моторизованог батаљона организовао је сарадњу и садејство са цивилним структурама и другим јединицама ангажованим у рејону извођења операције.

Припадници војске и МУП-а приказали су поступке при извлачењу и спашавање лица из зарушених објеката, пошто земљотрес по правилу доводи до уништавања материјалних добара и губитка људских живота, а често изазива страх и панику. У разорене просторе и објекте упућене су екипе за обезбеђење и тим службе трагања и спашавања из Специјалне бригаде КоВ за истраживање рушевина и откривање унесрећених лица. Ради прикупљања података о стања на територији која је погођена елементарном катастрофом, употребљена је и беспилотна летелица „Орбитер».

Спасилачки тимови су обучени и опремљени да раде под посебним опасностима и врхунски су организовани, што је неопходно када се ради спашавање из рушевина, када је сваки тренутак драгоцен. Посао им значајно олакшавају специјализована средства попут бушача "Кобра". На лице места дошле су и санитетске екипе, које су пружиле неопходну медицинску помоћ, извршиле тријаж повређених и превезле их  до пољске болнице и хелиодрома. Најбржа метода транспорта је превоз санитетским хеликоптером МИ-8. После извлачења повређених рејон рушевина је обележен и стављена је ознака забране приласка.

На вежби „Пролеће 2009“ приказани су и поступци специјализованог спасилачког тима рудника „Штаваљ“ из Сјенице, екипа Друге бригаде КоВ и Здравственог центра Нови Пазар приликом извлачења и спашавања лица из рударског окна, док су противпожарне екипе демонстрирале спасавање са висина. У појединим случајевима за спасавање унесрећених са висина могу се искористити и специјалне јединице ВС и њихова верачка опрема.  

Могуће последице земљотреса су и отварање клизишта на нестабилном земљишту и делимично раседање тла, због чега долази до пуцања коловоза и стварања већих ударних рупа. У оваквим ситуацијама ангажују се специјализована путна предузећа и инжињеријске путне јединице ВС. Припадници 246. батаљона АБХО показали су поступке у случају акцидента цистерне са хемикалијама, док су патроле МУП и војне полиције успоставиле тачке за контролу саобраћаја и преглед моторних возила. Паралелно са поменутим мерама, одвијале су се и активности трагања за несталима, проналажења и спајања са породицама.

У касарни „Стефан Немања“ у Рашки изведен је сегмент вежбе у коме се пошло од претпоставке да је дошло до напрснућа бране у Газиводском језеру и реалне опасности да брана у потпуности попусти, те да дође до изливања те језерске акумулације на Ибру. Припадници Друге бригаде су приказали и евакуацију становништва и материјалних добара из подручја угроженог поплавом.

Ситуација је налагала брз распоред снага и почетак операције пружања помоћи цивилним властима на отклањању последица од поплава. Припадници пешадијског батаљона приступили су изради и ојачавању насипа инжињеријском техником и приручним средствима попут џакова са земљом.

Речно корито се морало премостити, ради евакуације становништва и материјалних добара из простора угроженог поплавом. На сцену су ступили припадници тзв. ТММ оделења, који су практично демонстрирали израду и успостављање мосног места преласка. Оделење ТММ се налази у формацијском саставу инжињеријских јединица војске и основна намена му је премошћавање вештачких и природних препрека дубине до три метра и ширине до 40 метара.

Према претпоставци вежбе, део угроженог становништва на узводном делу реке је тешко страдао и указала се потреба за помоћ стручних и специјализованих екипа за проналажење људи и спашавање из набујале реке. У акцији спашавања утопљеника учествовали су рониоци из службе за трагање и спасавање (из састава Специјалне бригаде) и припадници хеликоптерске јединице из састава 98. авијацијске базе. Рониоци су опремљени адекватном опремом, која омогућава рад и у најекстремнијим температурним условима. Након лоцирања утопљеника, хеликоптер, који стално надлеће и прати (помаже) акцију спасавања, пришао је на минималну висину,  прихватио утопљенике и транспортовао их до најближе медицинске екипе.

Становништво које није евакуисано и не налази се на непосредно угроженом простору, сусрело се са проблемом снабдевања питком водом у току елементарне непогоде. Командант Друге бригаде наредио је да се расположивим капацитетима организује дотур воде цистерном за воду до места на ком живи највише људи, а да се на неприступачним теренима организује снабдевање водом формацијским судовима. Конкретне правце и рејоне ангажовања командант јединице усаглашавао је са потребама на терену, у сарадњи са кризним штабом цивилне заштите општине Рашка.

На крају вежбе «Пролеће 2009», начелник Управе за обуку и доктрину ГШ ВС генерал-мајор Петар Ћорнаков оценио је да је највећа вредност изведене вежбе у томе што је показала висок степен усклађености деловања јединица војске и органа са територије, како би у случају земљотреса, пожара, хемијских и других акцидената заједничка  реакција била правовремена.

Командант Друге бригаде КоВ бригадни генерал Видоје Живковић рекао је да су припадници Друге бригаде и осталих састава који су учествовали на вежби показали  да су спремни да веома брзо реагују у стварној ситуацији и да у сложеним околностима пруже помоћ унесрећенима.

- Тактичка вежба „Пролеће 2009“ је показала комплексност и значај благовремене и стручне интервенције, и скренула пажњу на потребу увежбавања и координације активности субјеката заштите и спасавања на територији читавог региона који је захваћен природном непогодом. Учесници вежбе су у пракси успешно показали како то дејство треба да изгледа. – истакао је бригадни генерал Живковић.

 

Email