Вести
09.05.2010

Обележавање Дана Европе


Министар одбране Драган Шутановац, амбасадор Европске уније у Србији Винсент Дежер и директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић, присуствали су данас свечаном концерту Уметничког ансамбла «Станислав Бинички» испред павиљона «Цвијета Зузорић» на Калемегдану, у оквиру обележавања Дана Европе - 9. маја.

Концерту су присуствовали и представници владе, делегације страних амбасада, као и бројни грађани.

Министар Шутановац је, честитајући свим грађанима Србије Дан победе и Дан Европе, нагласио да је присуство бројних амбасадора и представника дипломатског војног кора подршка свим настојањима наше земље и њених грађана који желе да виде Србију у уједињеној Европи.

Он је додао да оно што треба да знамо и што не смемо никако да заборавимо јесте да је велики број Срба уградио своје животе у темеље савремене Европе.

- Око милион и седамсто хиљада грађана у то време погинуло је на територији Југославије, што је готово десет одсто укупне популације. Када се говори о Европи и систему европских вредности, који гаји и негује Европска унија, морамо да кажемо да је Србија, и у Првом и у Другом светском рату, била део тог система вредности у који желимо да се вратимо и етаблирамо као равноправна земља која може да одлучује у европским форумима, рекао је Шутановац и изразио убеђење да ова влада има и капацитете и стратегију за остварење тог циља.

- Оно чега су се неки плашили, да ће млади нагрнути да напусте нашу земљу и оду у иностранство, дешава се управ супротно, јер они који су били у иностранству и сада се враћају у Србију и то је јако добро. Можемо слободно да путујемо, а данас су овде представници свих европских земаља са својим штандовима, што је заиста сјајно, рекао је Шутановац.

Он је истакао да је допринос Министарства одбране заиста велики и да је први пут у извештају Европске комисије стигао позитиван извештај у коме је речено да је систем одбране, односно Војска, апсолутно стављена под демократску и цивилну контролу и додао да се очекује да се до краја године заврши процес професионализације Војске, што ће нас сврстати у најразвијеније и најмодерније земље Европске Уније.

Министар Шутановац је овом приликом истакао да је 9. мај значајан из два разлога, као Дан Европе, поводом кога се одржава свечани концерт, и као Дан победе, који је обележен полагањем венаца на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Он је додао да Србија има један веома важан спољнополитички приоритет, а то је придруживање Европској унији. „Сматрамо да треба да заједно са европским земљама, грађанима и друштвима славимо Дан Европе, и сигурни смо да је наш допринос Европи и исказан током ових година због којих славимо 9. мај као Дан победе», закључио је министар Шутановац.

Он је изразио велико задовољтсво што је на овој прослави присутан велики број младих људи, и што су земље чланице Европске уније направиле штандове међу којима су и штандови Србије и Хрватске.

 

Email