Вести | Цивилно-војна сарадња
07.09.2014

Акција добровољног давања крви Министарства одбране и Војске Србије


Акција добровољног давања крви, у организацији Министарства одбране и Војске Србије, започела је у 9 часова, на платоу испред зграде Министарства.

Први је, у специјалном трансфузиолошком аутобусу Института за трансфузиологију и хемобиологију Војномедицинске академије, крв дао министар одбране Братислав Гашић, који је том приликом изјавио да очекује велики одзив хуманитарној акцији.

– Ту смо да помогнемо нашим грађанима којима је крв неопходна, пре свега онима на Војномедицинској академији, а остатак јединица драгоцене течности предаћемо здравственим установама којима је потребна – истакао је министар Гашић и потврдио да је десети пут дао крв, те да му је посебно драго да помогне јер има „ретку крвну групу“.

Такође је поручио да је Србији увек потребно јединство и солидарност, јер нам тада боље „иде“ у многим областима.

Министар привреде Жељко Сертић, после хуманог чина, рекао је да се одазвао акцији Министарства одбране јер нам је потребно заједништво да бисмо помогли коме треба, „али и да бисмо, на исти начин, солидарношћу, економски живот Србије извукли на правац који желимо“.

Крв су добровољно дали и чланови Колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и многобројни припадници Војске Србије, од којих је део, због великог одзива, преусмерен на Војномедицинску академију.

До 11 часова крв је добровољно дало 110 припадника система одбране – 80 у аутобусу Института, а 30 на ВМА.

Разводник Оливер Рудај, из 2. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде, девети пут даје крв и истиче да му је основни мотив за то жеља да помогне људима у невољи.

– Скоро сви припадници моје јединице, који данас не дежурају или нису ангажовани на другим дужностима, одазвали су се овој акцији, а одзив би био и већи да слична активност није недавно организована у нашем саставу – наводи разводник Рудај.

Акција добровољног давања крви траје до 16 часова.
Email