Вести | Цивилно-војна сарадња
05.07.2011

Припадници Прве бригаде у хуманитарним акцијама


У непуних пет година од формирања Прве бригаде Kопнене војске припадници ове јединице су се, поред успешног извршавања великог броја значајних и сложених професионалних задатака, исказали у пуној мери и у низу хуманитарних и акција солидарности.

Током спровођења акције „Војни лекар на селу“ коју од 2009. године, уз координацију са представницима локалне власти, реализују медицински тимови Бригаде из гарнизона Нови Сад и Сремска Митровица, у селима Бачке, Баната и Срема извршен је здравствени преглед 240 мештана и урађено више од 260 биохемијских анализа крви. 

Одазивајући се акцијама добровољног давања крви, организованим у сарадњи са Институтом за трансфузиологију Војномедицинске академије, припадници Прве бригаде дали су близу 1.600 јединица са неколико стотина литара драгоцене течности.
 
Исказујући солидарност према колегама и члановима њихових породица, како припадника Бригаде, тако и Копнене војске и других структура Војске Србије, посебно када су у питању новчана средства којима су омогућена лечења од тешких болести, прикупљено је око 1.500.000 динара.

Након земљотреса који је крајем прошле године погодио Краљево и околину, одазивајући се апелу за новчану помоћ припадницима Војске чији су објекти за становање били оштећени, прикупљено је преко 75.000 динара. 

Солидарност професионалаца Прве бригаде често се исказује и према особама са посебним потребама. Тако је недавно прикупљена и уручена новчана помоћ слепима Србије. 
Email