Završna analiza vežbe „Slovensko bratstvo 2016“

Sreda, 21.12.2016 | Aktuelnosti

U kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, danas je održana završna analiza trilateralne multinacionalne taktičke vežbe sa bojnim gađanjem „Slovensko bratstvo 2016“.

Analizi su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević, načelnik Uprave za obaveštajno izviđačke poslove brigadni general Ilija Todorov, predstavnik Uprave za obuku i doktrinu, komandanti jedinica Kopnene vojske koje su učestvovale na vežbi, predstavnici Uprave za međunarodnu vojnu saradnju i Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, predstavnici Komande Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Tokom analize sagledana su pitanja u vezi sa izvršenim pripremama za izvođenje vežbe, stepenom ostvarenih ciljeva, obučenošću komandi za proces operativnog planiranja,  osposobljenosti jedinica za izvršenje zadataka, kao i pozitivna iskustva i problemi tokom priprema i izvođenja vežbe.

Zaključeno je da je cilj vežbe u potpunosti postignut i da je unapređena sposobnost jedinica Vojske Srbije za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju. 

Vežba „Slovensko bratstvo 2016“ predstavljala je nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vežbe „Srem“, 2014. godine u Srbiji. Vežba je 2015. godine izvedena na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije.  

Povezane vesti