Ministar Vulin: Nismo najveća, ali smo najžilavija vojska na svetu

Subota, 11.8.2018 | Međunarodna saradnja

Na vojnom poligonu "Alabino" kraj Moskve održano je veliko finale "Tenkovskog biatlona" kome je, na poziv ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, prisustvovao i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kao i što je očekivano, na ovogodišnjem "Tenkovskom biatlonu" pobedu je odnela ekipa domaćina, Rusije.
 
Ministri Vulin i Šojgu su pre finalne trke obišli štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Domu družbe, a u toku večeri održaće se i bilateralni sastanak ministara odbrane Srbije i Rusije.
 
Ministar Vulin je, odgovarajući na pitanja ruskih novinara koji su veoma zainteresovani za Međunarodne vojne igre, istakao da je zadovoljan rezultatima ekipe Vojske Srbije i da smo i na ovom međunarodnom vojnom takmičenju pokazali da Vojska Srbije nije najveća vojska na svetu, ali da je najtvrdoglavija i najžilavija.
 
- Mi svake godine povećavamo obim našeg učešća. Ove godine smo učestvovali u Tenkovskom biatlonu, u kategoriji snajperista i takmičenju inžinjerijskih jedinica. Mi smo vojska koja nije previše brojna, ali se uspešno nosimo sa mnogo većim i razvijenijim od nas. U Tenkovskom biatlonu smo ušli u polufinale kao šesti, inžinjerci su nam treći, a mešoviti snajperski par je prvi, naglasio je ministar Vulin.
 
Međunarodne vojne igre su počele 28. jula, a u dvonedeljnom takmičenju je učestvovalo više od 5.000 vojnika iz 32 zemlje. Takmičili su se u 28 disciplina koje obuhvataju gotovo sve konvencionalne rodove vojske. Takmičenja su istovremeno održana na teritorijama sedam država.
 
Prema dosadašnjim rezultatima, Rusija je osvojila najviše medalja - 18 zlatnih, 5 srebrnih i dve bronzane. Kina je na drugom mestu, sledi je Kazahstan.
 
Prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i spadaju među najveća vojno-sportska takmičenja na svetu.

Povezane vesti