Uručenje odlikovanja vrhovnog komandanta i predsednika Republike

Četvrtak, 24.12.2020 | Aktuelnosti
Vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na ceremoniji upriličenoj u zgradi Predsedništva.

Ukazom predsednika Republike za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva odlikovani su Srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ potpukovnik Boško Šerbedzija i potpukovnik Zoran Erkić, kojima je predsednik Vučić uručio odlikovanja na početku današnje svečanosti.

Predsednik Vučić uručio je Medalju za zasluge 32 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a Srebrnu medalju za revnosnu službu 52 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Obraćajući se odlikovanima, predsednik Vučić je nagrađenima najpre uputio dve poruke.

— Jedna je da kakvu god medalju ili odlikovanje dobijete za vas to predstavlja posebnu obavezu i veliku čast. Vi niste samo pripadnik vojske, već neko kog je država odabrala da obavlja najvažniji posao, da je čuva i da joj služi. Ali imate i obavezu više da tu medalju i odlikovanje nosite gde god da se nalazite. Uvek morate da budete najodgovorniji, najozbiljniji, najmarljiviji. To je velika obaveza. Medalja ostaje i vašim roditeljima, supružnicima i vašoj deci na ponos da ste činili dobra dela i velike stvari u vreme kada to nije nimalo lako — rekao je predsednik Vučić.

Kako je istakao, nagrađeni treba da na svakom mestu na najbolji način zastupaju interese svoje otadzbine, da budu primer svima i da se uvek bore za svoju zemlju.

— Znam da pozicija vojske i vojnika nije idealna, ali trudili smo se da kroz teške uslove polako podižemo standard vojnika, da podižemo interoperabilne mogućnosti i borbenu gotovost naše vojske. Najvažnije je da popravimo vaš materijalni status i životni standard — naglasio je predsednik Srbije.

Prema rečima vrhovnog komandanta i predsednika Republike, na Srbiju mnogi gledaju kao na remetilački faktor.

— Mi ne želimo da budemo slabi ni da ikoga ugrožavamo, čuvaćemo mir, ali vi morate da vodite računa i u svakom trenutku da budete spremni da zaštitite i sačuvate našu zemlju od potencijalnog agresora. Za to uvek moramo da budemo pripremljeni — istakao je predsednik Vučić i poželeo nagrađenima da im medalja bude podstrek za dalji rad.

Povezane vesti