Taktička vežba „Stena 01“ u bazi „Jug“

Utorak, 27.9.2016 | Obuka

U bazi „Jug“ kod Bujanovca juče je počela taktička vežba „Stena 01“, u okviru koje će biti izvršena samoevaluacija nivoa 1 inžinjerijske čete opšte podrške koju je Vojska Srbije deklarisala za učešće u multinacionalnim operacijama.

Tokom tri dana vežbe na poligonu „Borovac“ biće prikazane brojne radnje i postupci inžinjerijskih jedinica, poput izviđanja terena za postavljanje mosta, izgradnje mosta, puteva i helidroma, a rad na vežbi ocenjivaće evaluatorski tim pod rukovodstvom pukovnika Marija Arbutine iz Uprave za operativne poslove (J-3) Generalštaba Vojske Srbije.

Početku vežbe prisustvovali su načelnik Uprave za operativne poslove (J-3) general-major Vojin Č. Jondić, zamenik komandanta Treće brigade kopnene vojske i rukovodilac vežbe pukovnik Predrag Grbić, kao i evaluatori i posmatrači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Makedonije, SAD, Finske i Francuske. 

Rukovodilac vežbe pukovnik Predrag Grbić je izrazio uverenje da su pripadnici jedinice i četa kao celina vrlodobro osposobljeni. On je pozvao pripadnike čete da usvojena znanja i umeća pokažu tokom vežbe, kako su to pokazali prethodnih godina – za vreme snežnih nepogoda na Jastrepcu, u opštinama Blace, Kuršumlija, Svrljig, za vreme vremenskih nepogoda i poplava u Obrenovcu, Tekiji, Kuršumliji, Prokuplju, Krupnju, popravkom puteva i izgradnjom mostova u opštinama Kuršumlija, Svilajnac, Ražanj, Bajina Bašta, kao i tokom mnogobrojnih vežbovnih aktivnosti Treće brigade kopnene vojske. 

Inžinjerijska četa opšte podrške deklarisana za učešće u multinacionalnim operacijama formirana je u martu ove godine od pripadnika 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske. 

Povezane vesti