Predstavljene nove uniforme pripadnika Vojske Srbije

Subota, 6.6.2020 | Aktuelnosti
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas su, u Domu Garde, prisustvovali prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije.

Nakon prezentacije novih uniformi ministar Vulin je istakao da se Vojska Srbije oprema i naoružava, ali pre svega i na prvom mestu vodi računa o svim onim potrebama koje ima njen pripadnik. 

– Nikada u istoriji Vojske Srbije nismo imali veći broj kompleta uniformi. Nikada nismo imali ovako dizajnirane uniforme. Nikada za sebe nismo mogli da kažemo da se ne razlikujemo ni od jedne moderne vojske na svetu. Svaki pripadnik Vojske Srbije, od pripadnika pešadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, ima uniformu prilagođenu njemu, njegovim potrebama – uniformu koju su nadležni dizajnirali upravo na osnovu njihovih potreba – poručio je ministar Vulin.
 
On ističe da je vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić tražio da se uvedu i letnja čizma i vojnička cipela i da svaki vojnik mora da ima najmanje dva kompleta različitih čizama.
 
– To naređenje je izvršeno. Svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par letnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i posebne uniforme – naglasio je ministar Vulin, dodavši da Vojska Srbije nema razloga da se stidi pred ma kojom drugom vojskom, jer svaki njen pripadnik može za sebe da kaže da je opremljen baš onako kao što zaslužuje – najbolje.

Predstavljene su četiri varijante uniforme – tri neborbene i jedna borbena varijanta – od kojih neborbene varijante uniforme podrazumevaju modele za letnji, zimski i prelazni period, a borbena varijanta se kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja. 

Prilikom izrade novih uniformi primenjene su savremene tehnologije radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka kroz poboljšanje stepena zaštite korisnika – od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote i hladnoće. U izradu četiri nove varijante uniforme za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice Vojske Srbije po prvi put su bili uključeni i sami korisnici, čija su iskustva implementirana u nova rešenja.

Uniforma za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice ima 26 delova u svom kompletu, dok se nova uniforma namenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 delova i takođe, ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.

Povezane vesti