General Diković s delegacijom Ratnog vazduhoplovstva i PVO

Četvrtak, 21.12.2017 | Aktivnosti NGŠ

U susret 24. decembru – Danu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas delegaciju ovog vida Vojske Srbije.

U susret 24. decembru – Danu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, delegaciju ovog vida Vojske Srbije, koju je predvodio komandant RV i PVO general-major Ranko Živak.

Čestitajući praznik pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general Diković je posebno istakao modernizaciju i opremanje ovog vida Vojske Srbije u ovoj godini i uspešnu realizaciju svih dodeljenih zadataka.

Dan Ratnog vazduhoplovstva i PVO obeležava se 24. decembra u znak sećanja na dan kada je vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu, 1912. godine. U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta. U to vreme Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koja je imala vojno vazduhoplovstvo i jedna od prvih pet zemalja koja je tokom opsade Skadra 1913. godine upotrebila vazduhoplove u borbenim dejstvima. 

Povezane vesti