Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije

Sreda, 16.10.2019 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Austrije general Robert Briger boravi u poseti Srbiji, na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

General Briger je danas posetio Generalštab Vojske Srbije, gde je sa generalom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, iskustvima oružanih snaga dveju zemalja u suprotstavljanju ilegalnim migracijama, kao i o mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje.

General Mojsilović je, govoreći o bezbednosnoj situaciji, istakao da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i svetu od ključnog značaja poštovanje međunarodnog prava i postignutih međunarodnih sporazuma. 

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, naglasio je da se od Kfora očekuje da zadatke iz okvira dodeljenog mandata, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i Vojnotehničkim sporazumom, realizuje sa ciljem obezbeđenja uslova za bezbednost svih građana Kosova i Metohije i stabilnost u pokrajini.

Tokom susreta je istaknuto da su i Srbija i Austrija, kao vojno neutralne države, posvećene izgradnji svojih sposobnosti u saradnji sa kredibilnim partnerima i razmotrene su mogućnosti za dalji razvoj bilateralne vojne saradnje.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Austrije se tokom boravka u Srbiji sastao i sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, a u nastavku posete će učestvovati na 9. Beogradskom bezbednosnom forumu i posetiti jedinice Rečne flotile u Novom Sadu.

Povezane vesti