Vojska pomaže u deblokadi putnih pravaca

Petak, 31.1.2014 | Aktuelnosti

Vojska Srbije uključila se u akciju deblokade putnih pravaca, nakon što su snežni nanosi i jaki udari vetra zavejali ljude i vozila na više lokacija. Transportni helikopter 204. vazduhoplovne brigade Mi-17 (HT-48) prevozi do bolnice u Zrenjaninu građane koji su od sinoć zavejani u okolini Stajićeva.

Vojska Srbije uključila se u akciju deblokade putnih pravaca, nakon što su snežni nanosi i jaki udari vetra zavejali ljude i vozila na više lokacija.

Transportni helikopter 204. vazduhoplovne brigade Mi-17 (HT-48) prevozi do bolnice u Zrenjaninu građane koji su od sinoć zavejani u okolini Stajićeva. U pet navrata prevezene su 84 osobe, među kojima je i žena s jednogodišnjim detetom.

Na licu mesta bili su ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, Predrag Marić.

– Moram da kažem, začuđujuće je odsustvo odgovornosti građana, koji se u ovakvim slučajevima odlučuju na put. Veče ćemo dočekati spokojno, a vojna vozila ostaće na terenu – izjavio je ministar Rodić.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, istakao je da do mraka svi putnici moraju biti evakuisani na putu Stajićevo–Perlez. On je upozorio da se tokom noći očekuje još lošije vreme i da građani nikako ne kreću na put.

Na pravcu Bačka Topola – Subotica kod Novog Orahova Prva brigada angažovala je tenk za izvlačenje. Tenkom je raščišćen sneg i oslobođena kolona zavejanih vozila. Do promrzlih putnika stiglo je i vojno vozilo s toplim čajem za promrzle putnike. Na licu mesta su i komandant Prve brigade brigadni general Stojan Batinić i komandant garnizona Bačka Topola potpukovnik Slađan Arsenić.

Ka najkritičnijem pravcu, Perlez–Stajićevo, upućena je mehanizacija 333. inžinjerijskog bataljona, kao i helikopter „gazela“ koji izviđa teren, dok su na putu Bačka Topola – Kula već angažovane inžinjerijske mašine Prve brigade Kopnene vojske.

Dve inžinjerijske mašine nalaze se na relaciji Pančevo – Banatsko Novo Selo – Vladimirovac, gde održavaju prohodnost puta.

Pripadnici Prve i Specijalne brigade Kopnene vojske i Komanda za ravoj Banatske brigade obezbedili su za ugrožene građane vreće za spavanje, ćebad, odeću za utopljavanje i tople napitke.

Centar za obuku Kopnene vojske uputio je sanitetsko vozilo u selo Kličevac kod Velikog Gradišta, koje je takođe zadesilo nevreme.

Povezane vesti