Položeni venci povodom Dana vojnih veterana

Utorak, 4.12.2018 | Kultura i tradicija

Odavanjem vojnih počasti i polaganjem venaca na više lokacija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležavaju 4. decembar – Dan vojnih veterana.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković položila je vence kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i srpsko-bugarskom ratu i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, kao i na centralnoj komemoraciji kraj Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse pukovnik Slađan Ristić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otadzbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu položila vence i odala počast svim stradalima pripadnicima naše vojske u sukobima s kraja 20. veka.

Poštu stradalim srpskim vojnicima osim delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su i predstavnici tradicionalnih i veteranskih udruženja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović prirediće prijem za predstavnike vojnih veterana u Svečanoj sali Doma Garde u Topčideru.

Posle prijema, u Kongresnoj sali Doma Garde biće održana svečana akademija povodom Dana vojnih veterana.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar, u spomena na dan kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske, s jedne, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

Izborom 4. decembra za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, perioda kada je Srbija angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve i uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima uspela da se zauvek oslobodi otomanskih stega.

Povezane vesti