Održano takmičenje u amaterskoj radiogoniometriji

Utorak, 30.10.2018 | Aktuelnosti

Tradicionalno takmičenje u amaterskoj radiogoniometriji pod nazivom „Kup Radovana Medića“ održano je danas u istoimenoj kasarni 224. centra za elektronska dejstva.

Tradicionalno takmičenje u amaterskoj radiogoniometriji pod nazivom „Kup Radovana Medića“ održano je danas u istoimenoj kasarni 224. centra za elektronska dejstva. Takmičenje je otvorio komandant 224. centra pukovnik Zoran Nenadović i istakao da očekuje da reafirmacijom radio-sporta, uključivanjem mlađih članova radio-klubova obezbedimo stručan i osposobljen podmladak Vojske Srbije.

„Kup Radovana Medića“ tome daje veliki doprinos, uz podršku brojnih organizacija i radio-klubova širom Srbije. Prvi put na takmičenju učestvovali su učenici Srednje stručne vojne škole, koji su u ekipnom plasmanu osvojili prvo mesto. Drugo mesto pripalo je radio klubu „Nikola Tesla“ iz Sombora a treće bataljonu vojne policije.

Centar za elektronska dejstva svake godine organizuje ovo takmičenje u znak sećanja na svog pripadnika zastavnika Radovana Medića, komandira radio-goniometrijskog odeljenja, koji je poginuo na radnom zadatku tokom prvih minuta NATO agresije 24. marta 1999. godine. Za hrabro izvršavanje zadataka posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti trećeg stepena.

Amaterska radio-goniometrija, poznata pod nazivom „lov na lisicu“, predstavlja spoj tehnike i sporta u kom ekipe na nepoznatom terenu treba da pronađu pet radio stanica u što kraćem periodu koristeći radio-goniometar – uređaj pomoću koga određuju pravac iz koga radio stanica emituje signal.

Povezane vesti