Bojna gađanja artiljerijskih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva

Subota, 5.7.2014 | Obuka

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, naoružane protivavionskim topovima 40 mm L-70 „Bofors“, izvele su danas odenjenska bojna gađanja ciljeva na zemlji i bojna gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. Jedinice koje su izvodile gađanja na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ obišao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić.

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, naoružane protivavionskim topovima 40 mm L-70 „Bofors“, izvele su danas odenjenska bojna gađanja ciljeva na zemlji i bojna gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru.

Jedinice koje su izvodile gađanja na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ obišao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić.

Bojna gađanja ciljeva na zemlji i u vazdušnom prostoru usledila su nakon desetodnevnih priprema, trenažnih i kontrolno-trenažnih gađanja na aerodromu Batajnica.
Svoje umeće u gađanju „Boforsima“ pokazali su pripadnici 98. i 177. artiljerijsko-raketnog diviziona za PVD iz vazduhoplovnih brigada Vazduhoplovstva i PVO, pripadnici 25. i 35. artiljerijsko-raketnog diviziona iz Kopnene vojske, kao i pripadnici Centra za obuku Vazduhoplovstva i PVO.

- Bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru kome smo danas prisustvovali predstavlja vrhunac borbene obuke artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, gde je u samo nekoliko minuta vatrenog dejstva pretočeno sve ono što ste radili u učionicama, na vežbalištima i poligonima pre izlaska na bojno gađanje, rekao je general Draganić starešinama i vojnicima na „Pasuljanskim livadama“.

- Odlični rezultati koje ste ostvarili nikako ne treba da vas zavaraju, jer je gađanje izvedeno po unapred poznatim parametrima leta cilja, a realna situacija na bojištu, u borbenoj situaciji, višestruko je složenija. Zbog toga je važno da u narednom periodu, pored odlične vatrene osposobljenosti koju imate, nastavite sa taktičkim uvežbavanjem vodova i baterija, istakao je general Draganić.

Gađanju su prisustvovali i načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba general-major Goran Zeković, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i PVO general-major Miodrag Gordić, načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Žarko Lazarević, načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Stanko Vasiljević i komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Želimir Glišović.

Povezane vesti