NAČELNIK ZDRUŽENOG GENERALŠTABA OS SAD U BEOGRADU

Ponedeljak, 20.10.2008 | Međunarodna saradnja

Načelnik Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen sa saradnicima doputovao je danas u službenu posetu Republici Srbiji. Admiral Malen sastao se sa načelnikom GŠ Vojske Srbije general-potpukovnikom Zdravkom Ponošem u Domu Garde u Topčideru, gde su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i SAD.

Načelnik Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen sa saradnicima doputovao je danas u službenu posetu Republici Srbiji. Admiral Malen sastao se sa načelnikom GŠ Vojske Srbije general-potpukovnikom Zdravkom Ponošem u Domu Garde u Topčideru, gde su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i SAD.

U izjavama za medije koje su potom usledile, general Ponoš je, između ostalog, rekao:

– Prva tema naših razgovora bila je bilateralna vojna saradnja, a druga – bezbednosna situacija u regionu. Bilateralna vojna saradnja bila je uspešna i u periodu u kome politički odnosi između dve zemlje nisu bili najbolji, i konstatovali smo da je ta saradnja i u takvoj situaciji napredovala. Imamo programe obrazovanja (IMET). Drugi uspešni program jeste Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja. Taj program će uskoro iz čisto vojno-vojnih oblika saradnje preći i na vojno-civilne i civilne. Treći program nam omogućava nabavljanje vojne opreme od američkih proizvođača pod uslovima pod kojima to radi američka vojska.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji, razgovarali smo o implikacijama proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova od strane drugih država, uključujući SAD. Iako naše države imaju potpuno različit pogled na to, nalazimo načine da sarađujemo i omogućavamo odgovarajuće mere bezbednosti u regionu.

Admiral Malen se zahvalio na gostoprimstvu generalu Ponošu i rekao:

– Mi smo partneri. Partneri su jako važni u 21 veku. Saradnja Srbije sa KFOROM je zaista dobra, a interesovanje za modernizaciju putem Programa Partnerstvo za mir je za svaku preporuku. General Ponoš je posvećen saradnji dve vojske, kao i promenama koje vodi u vašim OS. Stabilnost vašeg regiona vrlo je važna i treba da se dostigne i održi. Ovde sam kako bih video koja je prespektiva Srbije i koji je put u budućnost, kako bismo i jedni i drugi imali bolju budućnost.

Odgovarajući na novinarska pitanja o vojnoj saradnji i uticaju različih stavova dveju zemalja o Kosovu na dalje vojne odnose, te da li će Srbija postati član NATO, general Ponoš je kazao da potpuno različiti stavovi Srbije i SAD o budućnosti Kosova predstavljaju komplikovane političke uslove u kojima dve vojske sarađuju, ali da je saradnja sa tako moćnim OS suviše važna da bi mogla olako da se tretira. «U tako komplikovanim političkim uslovima između dve države nastavili su da se razvijaju i ekonomski, kulturni i drugi oblici saradnje, pa zašto ne i vojni». Kada je reč o ulasku Srbije u NATO, general Ponoš je naglasio da je to političko pitanje.

Admiral Malen je odgovorio:

– Bili smo vrlo otvoreni kada smo govorili o političkim stavovima obe zemlje o Kosovu. A kada je reč o vojnim odnosima, postoji još mnogo toga što može da se uradi, kako bi se obezbedili stabilni i bezbedni odnosi u regionu. Potpuno smo se složili u vezi sa uspehom naše vojne sradnje. To nije samo saradnja na papiru, već je to saradnja na terenu. Postoje posete, razmene iskustava itd. Sa vojne strane, sve te zajedničke aktivnosti uključivale su jednu stazu, Partnerstvo za mir, koja je na kraju trebalo da dovede i do NATO. Važno je da se svi ti vojni odnosi dešavaju u atmosferi nenasilja, i kada je reč o Kosovu, i kada je reč o vojnoj saradnji. To se dešava u jednom regionu u kome to ranije nije bio slučaj, zahvaljujući liderima kao što je general Ponoš.

Kad govorimo o vojno-vojnoj saradnji, u pitanju je velika oblast koju čine obrazovanje, oprema, obuka itd. SAD su u Iraku već šest godina i dosta su toga, posebno poslednjih tri godine, naučile. Postoje neke oblasti o kojima smo učili u poslednjih 12 meseci. U tom smislu možemo da pomognemo u oblastima kao što su obuka i obrazovanje. Najvažnija stvar u toj pomoći jeste da se uradi ono što želi general Ponoš, a ne ono što želi SAD. Kroz razvoj tih sposobnosti VS želimo da vidimo njenu iskorištenost, ne samo u Srbiji, već i u drugim delovima sveta. Ulaganja koja SAD čine u Srbiji, čine i u drugim zemljama, iz istog razloga – rekao je načelnik Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD.

Na pitanje šta su SAD naučile iz bombardovanja SR Jugoslavije i da li smatraju da je to bilo pogrešno, admiral Malen je istakao da su SAD mnogo naučile iz svih svojih operacija, te da te pouke koriste da nauče na koji način će bolje funkcionisati, obučiti se i sarađivati. Dodao je i da je važno da se gleda u budućnost, a ne da se sve vreme osvrće na prošlost.

General Ponoš je istakao da je admiral Malen, koji je bio komandant NATO snaga u Evropi, izuzetno zaslužan za smirivanje rušilačkih nereda Albanaca na Kosovu 17. marta 2004. godine.

Takođe, on je podsetio da je Malen prvi načelnik Združenog Generalštaba OS SAD koji je posetio Beograd od 14. oktobra 1951. godine. Admiral Malen je zaslužan i za to što je Vojska Srbije preko reda dobila jedno mesto za školovanje na Nacionalnom univerzitetu odbrane SAD u Vašingtonu.

Povezane vesti