Sastanak sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva

Petak, 24.11.2023 | Aktivnosti NGŠ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se sa specijalnim izaslanikom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Na sastanku kojem je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Srbije Njegova ekselencija Edvard Ferguson, razmenjena su mišljenja i stavovi o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, s težištem na situaciji na Kosovu i Metohiji.

General Mojsilović je posebno istakao da se Vojska Srbije dosledno pridržava Vojno-tehničkog sporazuma i da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Kfor prepoznaje kao jedinog garanta bezbednosti srpskog stanovništva i zaštite našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije.

U tom smislu je izrazio očekivanje da će međunarodne snage bezbednosti u Pokrajini potpuno i nepristrasno sprovoditi svoj mandat i reagovati na  svaki pokušaj ugrožavanja bezbednosti građana.

Tokom boravka u Srbiji, lorda Stjuarta Piča primio je vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, a imao je i odvojene sastanke sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Povezane vesti