Razmena iskustava u oblasti helikopterskih operacija

Utorak, 8.8.2023 | Međunarodna saradnja
U zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije ove nedelje boravi delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država radi razmene iskustava u oblasti helikopterskih operacija.

Tokom posete razmatraju se ključna pitanja od značaja za bezbednu i efikasnu realizaciju borbenog traganja i spasavanja i mogućnosti za dalju saradnju vazduhoplovnih snaga Republike Srbije i SAD u ovoj oblasti.

Razgovori se održavaju na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, a težište je na razmeni iskustava u primeni operativnih procedura u planiranju i izvođenju helikopterskih operacija borbenog traganja i spasavanja i upotrebi savremenih uređaja i opreme koji omogućavaju potragu, lociranje i evakuaciju pripadnika oružanih snaga i civila, iz okruženja i sa nepristupačnih terena u svim vremenskim i zemljišnim uslovima.

Delu današnjih aktivnosti pripadnika vazduhoplovnih snaga Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Ekspertski razgovori u oblasti traganja i spasavanja su deo šire saradnje vazduhoplovstava Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD, koja za cilj ima razmenu iskustava, unapređenje bezbednosti letenja i jačanje ukupnih sposobnosti za izvođenje vazduhoplovnih operacija.

Povezane vesti