MINISTAR ŠUTANOVAC U KOPNENOJ ZONI BEZBEDNOSTI

Sreda, 29.10.2008 | Aktuelnosti

Stanje bezbednosti je stabilno, vojnici i starešine izvode svoje redovne aktivnosti i nadam se da će tako biti tokom cele zime, ocenio je ministar odbrane Dragan Šutanovac posle današnje posete bazi Šušljak na administrativnoj liniji prema Kosmetu.

– Stanje bezbednosti je stabilno, vojnici i starešine izvode svoje redovne aktivnosti i nadam se da će tako biti tokom cele zime, ocenio je ministar odbrane Dragan Šutanovac posle današnje posete bazi Šušnjak na administrativnoj liniji prema Kosmetu.

„Ne očekujem da će doći do destabilizacije i ugrožavanja bezbednosti u zoni odgovornosti Treće brigade, rekao je Šutanovac i dodao da uvek postoji mogućnost za lokalne incidente, „ali mi smo tu da adekvatno i pre svega preventivno reagujemo“.

Ministar Šutanovac je naglasio da „nema obaveštajnih saznanja da se nešto ozbiljno sprema“, a prisustvo Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti garant je stabilnosti u regionu. On je najavio i useljenje u vojnu bazu Cepotina do kraja godine, „koja će biti važna bezbednosna tačka za taj deo administrativne linije“.

Na pitanje novinara o raspoređivanju misije Euleksa na Kosovu, Šutanovac je rekao da ono što odlikuje diplomatsku aktivnost Srbije za odbranu prava na Kosovu i Metohiji, jeste principijelnost u poštovanju međunarodnog prava, a to se odnosi ne samo na samoproklamovanu nezavisnost Kosova već i na razmeštanje misije Euleks. „Mi tražimo poštovanje Rezolucije 1244 i da bilo koja misija na Kosovu i Metohiji mora biti statusno neutralna. Ukoliko se dogovorimo da Euleks radi pod tim uslovima on je dobrodašao da štiti red i sigurnost građana“, istakao je ministar Šutanovac.

Ministar odbrane je novinarima rekao da „svake jeseni i zime obilazimo baze u Kopnenoj zoni bezbednosti da starešinama i vojnicima damo podršku u njihovom poslu koji je jako težak i da se lično uverimo kakvi su im uslovi života i šta im je sve potrebno“.

Baza Šušnjak, kojom komanduje major Grujica Vuković, nalazi se na 998 metara nadmorske visine i njeni pripadnici obezbeđuju 16,5 kilometara administrivne linije prema Kosmetu. Tokom današnje posete oni su izveli pokaznu vežbu u kojoj su prikazali rad patrole, odbranu baze u slučaju napada i postupak patrole u slučaju ilegalnog prelaska administrativne linije.

Posle baze Šušnjak ministar Šutanovac posetio je selo Raševac uz administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji. Šutanovac je prvi vojni ministar koji je došao u ovo selo, udaljeno 22 kilometra od Kuršumlije, ali svega 320 metara od administrativne linije.

U Raševcu je od 12 domaćinstava najviše staračkih. Mlađi su otišli za poslom i boljim životom. Oni koji su ostali u selu zahvalni su Vojsci Srbije na sigurnosti koju im pruža, a ministra su zamolili da im pomogne u onome što im je najviše potrebno – a to je put do sela.

Ministar Šutanovac je obećao da će u saradnji sa drugim ministarstvima i institucijama pokušati da pomogne i da očekuje da u selo što skorije stignu mašine, a sa njima i put.

Boravak u Kopnenoj zoni bezbednosti ministar Šutanovac započeo je jutros posetom kasarni „Toplički ustanak“ u Kuršumliji, gde ga je komandant Treće brigade Kopnene vojske pukovnik Čedomir Branković upoznao sa uslovima života i rada pripadnika brigade, posebno prema administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom.

Ministar Šutanovac je potom, u pratnji načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba VS general-majora Dragana Kolundzije i zamenika komandanta Kopnene vojske general-majora Aleksandra Živkovića, položio venac na spomenik poginulim pripadnicima 354. pešadijske brigade.

Na kraju današnje posete Kopnenoj zoni bezbednosti, ministar Dragan Šutanovac je u Kuršumliji razgovarao sa načelnikom Topličkog okruga Srđanom Jordačijevićem i predsednicima opština Kuršumlija, Blace, Prokuplje i Medveđa.

Cilj sastanka je bio da se civilno-vojna saradnja u Topličkom okrugu podigne na viši nivo i da se razmotre mogućnosti da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pomognu lokalnoj samoupravi u razvijanju infrastrukture.

Na zahtev niških vlasti da im Vojska ustupi četiri kasarne, ministar Šutanovac je rekao da „Vojska ne može ništa da ustupi“ i da se neperspektivna imovina Vojske Srbije nalazi u Master planu. „Ko je zainteresovan da preuzme imovinu Vojske Srbije treba da obezbedi sredstva u budzetu i da tako omogući zadovoljenje naših potreba, kao što je stanogradnja i nabavka vojne opreme“, rekao je Šutanovac i dodao da je to jedini način jer je vojna imovina jedan od bitnih razvojnih kapaciteta na koji Vojska računa.

Povezane vesti